Европска комисија оптужила Мађарску: Слањем избеглица у Брисел кршите законе ЕУ

Такве акције могле би и да угрозе безбедност шенгенског простора, оценила је представница Европске комисије Анита Хипер

Уколико Мађарска испуни обећање и пошаље избеглице у Брисел, то ће значити кршење закона ЕУ, изјавила је представница Европске комисије Анита Хипер, коментаришући изјаву шефа кабинета мађарског премијера Виктора Орбана, Гергеља Гуљаша, да је "мађарска влада спремна да обезбеди бесплатне карте у једном правцу до Брисела за мигранте и тражиоце азила који покушавају да уђу у ЕУ".

"Такве акције, ако се изведу, представљале би кршење правила ЕУ. Осим тога, могле би да угрозе безбедност шенгенског простора", рекла је Хиперова на брифингу у белгијској престоници.

Она је додала да је "Европска комисија у контакту са Мађарском како би осигурала да ће се уздржати од таквих акција".

Наиме, Гуљаш је раније критиковао одлуку Европског суда правде, којом је Мађарској у јуну наложено да плати казну од 200 милиона евра због упорног кршења европских закона о азилу и додатних милион евра дневно док своје политике не усклади са правом ЕУ.

"Брисел жели да нас по сваку цену натера да пустимо мигранте. Ако Брисел жели мигранте, онда их може и имати", поручио је шеф кабинета мађарског премијера.

Након миграционе кризе у Европи, мађарске власти су почеле да спроводе строгу политику против миграната и избеглица који прелазе границе те земље.

Будимпешту су због тога оштро критиковале хуманитарне агенције УН и Европске уније, па је тако суд ЕУ у Луксембургу у јуну осудио Мађарску на новчану казну од 200 милиона евра, као и на исплате од милион евра дневно, због одбијања да се придржава претходним судским одлукама везаних за кршење правила о пријему миграната широм ЕУ.

Мађарски премијер Виктор Орбан рекао је да "Будимпешта неће мењати своју миграциону политику, а да судом ЕУ руководи амерички милијардер Џорџ Сорош".