Свет

Проблем за будуће генерације: Шведској ће требати године да реши питање криминалних група

Стопа насилног криминала у земљи је међу највишима у ЕУ, а међународно повезане банде сада регрутују децу, каже министар
Проблем за будуће генерације: Шведској ће требати године да реши питање криминалних групаGetty © Linnea Rheborg / Staff

За решавање пораста насиља банди у које су укључена деца у Шведској биће потребно најмање десет година, сматра министар правде Гунар Стромер.

"Проблеми су свакако веома озбиљни и биће потребно време да се преокрене тренд", рекао је Стромер за "Фајненшел тајмс".

Земљу је последњих година потресао талас насиља банди, а стопа криминала је сада међу највишима у ЕУ. Шездесет две особе су убијене 2022. године, што је рекордан број, а 54 у 2023.

Да би се осигурало да деца која данас одрастају у Шведској не упадну у банде биће потребна најмање једна деценија. "То је веома реалистичан поглед на временску перспективу", рекао је Стромер.

Криминалне банде и миграција постали су "врућа" тема у Шведској, што је довело до изборног успеха крајње деснице.

Велики део крвопролића изазивају међународно повезане банде које регрутују децу у своје редове. Прошлог септембра, након што је 25-годишња жена убијена у бомбашком нападу, премијер Улф Кристерсон се у ретком телевизијском обраћању заклео да ће "ловити банде".

Раније ове године, шведски парламент је овластио полицију да успостави такозване безбедносне зоне, омогућавајући јој да врши претресе у одређеним областима без налога или вероватног разлога. Стромер је рекао да влада такође пооштрава казне за младе преступнике.

"Постоји стални ризик од спирале новог насиља које буја испод површине", рекао је он.

image