Свет

Бајден и британски премијер ускоро о дозволи Кијеву да напада Русију оружјем великог домета

Амерички државни секретар посетиће Украјину у среду како би са Владимиром Зеленским и високим локалним званичницима разговарао о дугорочним војним и економским потребама Кијева
Бајден и британски премијер ускоро о дозволи Кијеву да напада Русију оружјем великог дометаGetty © Jakub Porzycki/NurPhoto

Државни секретар САД Ентони Блинкен изјавио је да амерички председник Џозеф Бајден планира да у петак разговара са британским премијером Киром Стармером о дозволи украјинским оружаним снагама да нападну Русију оружјем дугог домета које обезбеђују Вашингтон и Лондон.

"Саслушаћемо представнике Украјине и уверићемо се да имамо сопствену најбољу процену шта је потребно, који су циљеви украјинских партнера у недељама и месецима који су пред нама и како можемо најбоље да их подржимо", казао је Блинкен на конференцији за новинаре.

Стејт департмент је претходно саопштио да ће амерички државни секретар Ентони Блинкен посетити Украјину у среду, како би са Владимиром Зеленским и високим званичницима разговарао о дугорочним војним и економским потребама Кијева.

"Секретар Блинкен отпутоваће у Украјину 11. септембра са британским министром спољних послова Дејвидом Ламијем како би разговарали о даљој одбрамбеној помоћи Украјини и како да се осигура дугорочни војни, економски и демократски развој Украјине", наводи се у саопштењу.

Наиме, шеф британске дипломатије потврдио је заједничко путовање у Кијев са америчким државним секретаром.

image