Свет

Мађарска о споразуму о испоруци нафте из Русије: Енергетска безбедност не сме бити политичко оружје

МОЛ је саопштио да је постигао "одрживо решење" којим би се обезбедио транспорт нафте из Русије у Мађарску и Словачку
Мађарска о споразуму о испоруци нафте из Русије: Енергетска безбедност не сме бити политичко оружјеGetty © Janos Kummer

Мађарска влада је данас поздравила споразум који је постигла енергетска компанија МОЛ у циљу гарантовања испоруке руске нафте преко Украјине након што је Кијев ограничио транзит.

Мађарска и Словачка су у јулу оптужиле Кијев да угрожава њихову енергетску безбедност забрањујући руском енергетском гиганту "Лукоилу" да користи украјински део гасовода "Дружба", преноси Кијев пост.

Међутим, МОЛ је раније саопштио да је постигао "одрживо решење" којим би се обезбедио транспорт нафте у две земље склапањем споразума са добављачима и оператерима нафтовода.

Као део споразума, МОЛ је рекао да ће "преузети власништво над уговореним количинама сирове нафте на граници Белорусије и Украјине" од 9. септембра.

Додаје се да су ажурирани аранжмани у складу са санкцијама ЕУ.

"Поздрављамо решење које долази од МОЛ-а. То је технолошко решење, aли остаје политичка порука коју треба решити", рекао је портпарол мађарске владе Золтан Ковач.

Он је истакао да је Мађарска увек против коришћења енергетске безбедности као "политичког оружја".

ЕУ је 2022. увела забрану на већину увоза нафте из Русије, али је нафтовод "Дружба" привремено изузет како би се земљама централне Европе које немају излаз на море дало времена за диверсификацију.

image