Свет

Писмо Блинкену: Шта чека Вашингтон да казни Куртија

Конгресменка из редова републиканаца Клаудија Тени је навела да је дубоко забринута због континуираног малтретирања Срба на Косову и изостанка акције Бајденове администрације
Писмо Блинкену: Шта чека Вашингтон да казни Куртијаwww.globallookpress.com © Kay Nietfeld/dpa

Конгресменка из редова републиканаца Клаудија Тени упутила је писмо америчком државном секретару Ентонију Блинкену у којем тражи, будући да Аљбин Курти, како је истакла, поново угрожава мир и затражила одговор на питање шта ће САД учинити да заштите права Срба на критика Стејт департмента.

"Поново, Куртијеви поступци угрожавају мир и стабилност на Западном Балкану. Упркос оштрим критикама Стејт департмента, Куртијеви поступци се нису променили. Послала сам писмо Блинкену у којем тражим да сазнам које акције ће САД предузети да осигурају да права етничких Срба на Косову буду заштићена и да Курти буде позван на одговорност", написала је Тени на Иксу.

Она је у писму поручила да је време да се размисли о примени већег притиска на Куртија, укључујући и разматрање конкретних казнених мера ако се такво његово понашање настави.

Тени је навела да је дубоко забринута због континуираног малтретирања Срба на Косову и изостанка акције Бајденове администрације.

"Иако ценим недавне изјаве америчке амбасаде у Приштини и помоћника секретара Џима О'Брајена, чини се да ове изјаве не мењају Куртијеве поступке. Тражим информације о томе шта ће, уколико то учини, предузети Стејт департмент како би осигурао поштовање права Срба на Косову ако Курти настави да крши међународне норме и суштину Охридског споразума", навела је Тени у писму Блинкену.

Подсетила је да је влада у Приштини последњих дана предузела једностране акције против српске мањине на Косову и Метохији, угрожавајући мир и стабилност на Западном Балкану, наводећи да је приштинска полиција 30. августа спровела акцију против институција у срединама са већинским српским становништвом, које Србија подржава, без међународне координације.

Ово не само да игнорише дијалог којим посредује ЕУ, већ и угрожава мир и стабилност у региону, војнике Кфора и грађане Косова, упозорила је конгресмен.

"Ценим оштар језик у изјави амбасаде САД, укључујући и напомену да ови поступци 'подривају репутацију Косова као поузданог међународног партнера', али чини се да ове изјаве немају значајан утицај на Куртијеве поступке", констатовала је Тени.

Кфор треба да заштити српску мањину

Подсетила је да је она у септембру прошле године послала писмо Куртију позивајући га да деескалира ситуацију и да ради у правцу имплементације Бриселског споразума из 2013. године, као одговор на кризу која укључује насилно постављање градоначелника на северу, упркос недостатку учешћа локалног становништва на изборима.

"Верујем да је време да се размисли о примени већег притиска на Куртијев режим, укључујући разматрање конкретних казнених мера ако се овакво понашање настави. Уз то, Кфор треба да интензивира напоре да заштити српску мањину у складу са својим мандатом. Уместо да остане пасивни посматрач или неутрални посматрач, Кфор мора да заузима проактивнији став повећањем патрола и спречавањем тешко наоружаних снага Косовске специјалне полиције да застрашују ненаоружане цивиле", истакла је Тени.

Додала је да се радује што ће од државног секретара добити одговор о потенцијалним додатним акцијама које би Стејт департмент могао да предузме ако Курти настави са једностраним, провокативним акцијама и уколико настави да крши Охридски споразум.

"Такође се радујем што ћу радити са вама на заштити права српске мањине на Косову", навела је конгресмен Тени у писму.

image