Лукашенко: Опозиција тражи новац да блати Белорусију, али Запад би финансирао само оружани сукоб

Председник Белорусије Александар Лукашенко је упозорио да белоруске власти знају за планове опозиције за потенцијалну инвазију

Председник Белорусије Александар Лукашенко изјавио је данас да белоруска опозиција у иностранству тражи још новца да би блатила Белорусију, али да је, како је навео, у овом тренутку Запад спреман да обезбеди новац само за нешто озбиљније као што је оружано деловање у тој земљи.

Лукашенко је током састанка о актуелним питањима унутрашње политике и припремама за предизборну кампању рекао да Стејт департмент, Пољаци и Европска унија питају опозицију за шта им треба новац и да они кажу да ће блатити Белорусију у медијима, али да финансијери нису задовољни тим одговором и да им је речено да су то већ урадили и да за то не могу више да им плате, већ само за оружану акцију на територији Белорусије, преноси БелТА.

Он је упозорио да белоруске власти знају за планове опозиције за потенцијалну инвазију.

"Већ сам рекао: чекамо. Нема потребе да нас упозоравате одакле ћете доћи. Ми смо тога веома свесни", рекао је белоруски председник.

Он је поручио да ће људи који то планирају да спроведу морати да објасне своју политику белоруском народу.

"То ћете морато, ако желите да народ разуме шта желите, а камоли да вас подржи", рекао је Лукашенко обраћајући се политичким противницима.

Према његовим речима, наредни председнички избори требало би да окончају формирање обновљеног политичког система земље. Лукашенко није прецизирао датум одржавања председничких избора, напомињући да, према Уставу, ти избори морају бити одржани најкасније до 20. јула 2025. године.

Састанку су присуствовали председник парламента и шеф кабинета председника, државни секретар Савета безбедности, председници Централне изборне комисије и КГБ-а.