Бајден: Радимо на укидању забране Украјини да напада Русију оружјем дугог домета

Амерички председник планира да у петак разговара са британским премијером Киром Стармером о дозволи украјинским оружаним снагама да нападну Русију оружјем дугог домета које обезбеђују Вашингтон и Лондон

Председник САД Џозеф Бајден изјавио је данас да његова администрација "тренутно решава" питање да ли ће САД укинути ограничења на употребу оружја дугог домета Украјини у рату против Русије.

"Тренутно радимо на томе", казао је Бајден новинарима.

САД оклевају да испоруче или одобре употребу оружја којим би могле да се нападају мете дубоко у Русији из страха да би то могло довести до ескалације сукоба, пренео је Ројтерс.

Претходно је државни секретар САД Ентони Блинкен изјавио да амерички председник Џозеф Бајден планира да у петак разговара са британским премијером Киром Стармером о дозволи украјинским оружаним снагама да нападну Русију оружјем дугог домета које обезбеђују Вашингтон и Лондон.

"Саслушаћемо представнике Украјине и уверићемо се да имамо сопствену најбољу процену шта је потребно, који су циљеви украјинских партнера у недељама и месецима који су пред нама и како можемо најбоље да их подржимо", казао је Блинкен на конференцији за новинаре

Остали савезници Кијева испоручују оружје, али уз ограничења о томе како и када се оно може користити у Русији, због забринутости да би такви напади могли да испровоцирају одмазду која би увукла земље НАТО у рат или изазову нуклеарни сукоб.

Неименовани извори су казали британској агенцији прошле недеље да су САД близу споразума да Украјини дају такво оружје, али да ће Кијев морати да сачека неколико месеци јер САД решавају техничке проблеме пре било које испоруке.