Свет

Нови тоталитаризам: Украјинци уводе "језичку полицију"

Инспектори који ће бити део полицијских снага строго ће водити рачуна да се грађанима не омакне и која руска реч
Нови тоталитаризам: Украјинци уводе "језичку полицију"Getty

Становници Ивано-Франковска у западној Украјини мораће добро да припазе како причају – јер "језичка полиција" коју ће овај град увести, строго ће водити рачуна да им се, у жару разговора случајно не омакне која руска реч.

Ово место у западној Украјини уводи наиме, у своје полицијске снаге и језичке инспекторе, а то је, како наводе један од различитих програма за популаризацију украјинског. Или, можда пак криминализације руског?

Мера је неопходна, тврди градоначелник Руслан Мартсинков, јер је "нажалост" све већи број руских говорника у Ивано-Франковску, "и то је проблем". Овај језички проблем настао је, када је велики број Украјинаца који говоре руски пребегао на запад земље усред сукоба са Русијом.

Бројни закони које је земља усвојила од државног удара у Кијеву 2014. били су посебно осмишљени да промовишу државни језик у различитим аспектима јавног живота, укључујући образовање, медије и забаву.

Државни комесар за заштиту језика Тарас Кремин раније је тврдио да ниједан Украјинац не би требало да буде русофон чак и ако руски сматра својим матерњим језиком, јер је тај термин, како је тврдио, "маркер који је увела руска идеологија".

Мартсинков је напоменуо да је програм популаризације украјинског у његовом граду назван по Ирини Фарион, бившој посланици која је у јулу убијена у западном граду Лавову.

Радикална група која је преузела одговорност за убиство означила ју је као "саботерку" и "расну издајницу" због њеног бескомпромисног става о питању језика.

Пре своје смрти, Фарион је изазвала велики скандал омаловажавајући припаднике украјинске војне службе који говоре руски, тврдећи да се не могу назвати Украјинцима и патриотама.

И тако је израз "језички-наци" добио потпуно ново значење, а русофобија подигнута на до сад невиђени ниво.

image