Свет

"Глобал тајмс": Да ли је аларамантни извештај Марија Драгија добар "рецепт" за бољке ЕУ?

Поједностављена политика протекционизма коју тренутно примењују САД и ЕУ не може да одговори на фундаменталне проблеме с којима се Европа суочава, оцењује кинески лист
"Глобал тајмс": Да ли је аларамантни извештај Марија Драгија добар "рецепт" за бољке ЕУ?Getty © MarkGabrenya

Европа се суочава са спорим економским растом, падом индустријске конкурентности, високом незапосленошћу и ниским пословним поверењем, а нови извештај који је бивши шеф Европске централне банке Марио Драги израдио за Европску комисију објављен је у тренутку када блок почиње да истражује "рецепте" за своје бољке, оцењује кинески "Глобал тајмс".

Он је позвао на "радикалне промене" ЕУ, али "Глобал тајмс" наводи да "рецепт" који се у извештају нуди можда није оно што Европи заиста треба.

Кина се помиње на 25 од 69 страна извештаја, напомиње лист близак кинеској владајућој Комунистичкој партији, а Драги сматра да слабија потражња за ЕУ компаније, посебно из Кине, као и растући конкурентски притисци од стране кинеских компанија представљају двострука "притиска" за ЕУ економију.

"'Драгијев извештај' одражава општу забринутост Европе. Разумљиво, Европа тражи излаз из тренутне невоље. Међутим, ово решење не би требало да подразумева представљање Кине као мете која омета европски развој, нити би требало да иде на рачун односа Кине и ЕУ. Ако ЕУ прибегне таквом приступу, она не само да неће помоћи Европи да превазиђе своје изазове, већ би чак могла да погорша њене проблеме", истиче "Глобал тајмс".

Тренутне економске потешкоће Европе откривају дубоке структурне недостатке. Услед интензивне тржишне конкуренције, ЕУ компаније имају потешкоћа да се прилагоде економским и технолошким променама, а што их ставља у неповољан положај на светском тржишту, наводи кинески лист.

Међутим, одговор на то не би требало да буде антагонизовање Кине, пошто "Глобал тајмс" оцењује да "Кина и Европа деле суштинске заједничке интересе у економским и трговинским односима, глобалном управљању и политици".

"Поједностављена тежња за протекционизмом, као што тренутно раде САД и ЕУ, не може да се позабави фундаменталним, дубоко укорењеним питањима са којима се Европа суочава. ЕУ би требало да реши трговинска трвења са Кином кроз дијалог и консултације, узимајући у обзир легитимне забринутости обе стране, избегавајући притом трговинску одмазду и спречавајући губитке. Само на тај начин ЕУ може повећати своју конкурентност", закључује кинески лист.

image