Свет

Ко је победио у дебати? Харисова успела да изнервира Трампа, али ништа више од тога

Потпредседница САД надмашила (ниска) очекивања
Ко је победио у дебати? Харисова успела да изнервира Трампа, али ништа више од тога© Tanjug/AP Photo/Alex Brandon

У првој, а можда и јединој, председничкој дебати потпредседнице Камале Харис и бившег председника Доналда Трампа, кандидати су се често подбадали на личном нивоу, а политичке аргументе засениле су приче о "апетиту" публике на митинзима, имигранатима у Охају и рускоом председнику Владимиру Путину.

Харисова је успела да спроведе свој главни циљ - да се не представи као амбициозна, шупља жена која се непрестано смеје, уваљена до гуше и неспособна да заврши реченицу, наводи "Фајненшел тајмс".

Демократе, мејнстрим медији, аналитичари и коментатори наводе да је Харисова "победник" дебате иако бирачима није понудила конкретне одговоре на горућа питања која их муче, чак је и изнела низ неистина и флоскула о питању инфлације, миграције, абортуса, сукоба у Украјини, због којих је и даље изгледала као да је загризла превелики залогај.

Другим речима, Харисова је "победила" зато што је Трамп више пута морао да се брани од њених напада (усмерених тамо где највише боли - његов его) и није искористио шансу да сатера потпредседницу у ћошак на политички важним питањима где су резултати актуелне администрације далеко од блиставих - као што су економија, унутрашња и спољна политика.

Харисова је прибегла ударцима "испод појаса" рекавши да би руски председник Владимир Путин "појео Трампа за доручак", да је бивши председник САД "брука и срамота", и да људи не одлазе на његове митинге јер им је досадно и зато што прича о мигрантима који једу кућне љубимце у Охају - за шта она тврди да није тачно.

"Била је одлично припремљена, поставила је замке и навукла га је на сваку", прокоментарисао је бивши републикански гувернер Њу Џерсија Крис Кристи који је био у Трамповом транзиционом тиму 2016. године

"Мислим да је Камала Харис надмашила веома ниска очекивања која су јој намерно постављена", рекао је Вивек Рамасвами, предузетник и бивши републикански председнички кандидат за "Фокс њуз".

"Када се дебата фокусирала на границу и економију, Трамп је имао предност, али се пречесто пецао и пуштао је. Иако се потпредседница очигледно увукла под кожу председника Трампа, није понудила ништа осим флоскула", рекао је Ленс Тровер, републикански стратег који је био секретар за штампу гувернера Северне Дакоте Дага Бургума.

Да је Харисова "надмашила очекивања", слаже се и Илон Маск, али наглашава да ће Трамп ипак бити председник.

"Иако не мислим да су домаћини дебате били фер према Трампу, Камала Харис је вечерас надмашила очекивања већине људи. Међутим, када је реч о стварним акцијама, а не само о речима које лепо звуче, чврсто верујем да ће Трамп урадити много бољи посао", прокоментарисао је Маск.

Председник САД Џозеф Бајден, кога је Трамп уништио на претходној дебати, поручио је да је његова потпредседница "доказала" да је "најбољи избор".

Бивша прва дама САД Мишел Обама, за коју многи кажу да је "сива еминенција" демократа, оценила је да "постоји само један кандидат спреман да буде председник" и позвала бираче да гласају за Камалу Харис.

Сам Трамп био је задовољан својим учинком, рекавши да ју је ово била "најбоља дебата до сада". 

Истовремено, мрежама је одјекнула вест да је поп звезда Тејлор Свифт подржала Камалу Харис за председника, што би - с обзиром на популарност певачице - могло да иде на руку демократама.

Из Трампове кампање су, међутим, одбацили подршку Свифтове као небитну. "Ово је само још један доказ да је Демократска партија, нажалост, постала странка богате елите", рекла је портпаролка Керолајн Левит. "Много 'свифтија' (надимак за обожаваоце Телојр Свифт) гласа за Трампа."

У међувремену, Џејмс Рикардс, амерички инвестициони банкар, коментатор и адвокат, који је предвидео Трампову победу 2016, економску кризу 2008. и пандемију ковида, прокоментарисао је да ће предстојећи избори бити "најхаотичнији у америчкој историји".

"Предвиђам да ће предстојећи изборни хаос изазвати крах тржишта од 50 одсто, коначни колапс америчког долара и насиље на улицама", упозорио је он.

Анкета Си-Ен-Ена, спроведена међу онима који су гледали дебату, показује да је већина издвојила Харисову као победницу.

Друга је ствар да ли ће се та "победа" осликати и на стварном гласању, нарочито јер анкете показују да је трка после почетне предности Харисове изједначена, као и да Трамп води у већини "неодлучних" држава које ће пресудити о победнику.

Подсећања ради, Хилари Клинтон је "тријумфовала" на дебати са Трампом 2016. само да би убедљиво изгубила на изворима неколико недеља касније.

image