Помоћ пријатеља: Израел жели да САД "реше" тужбу за геноцид у Гази

У новој дипломатској депеши до које је дошао "Аксиос" се ургира на лобирање међу америчким политичарима да запрете Јужној Африци не би ли одустала од тужбе за геноцид пред Међународним судом правде

Израел је почео да лобира код америчког Конгреса не би ли Вашингтон извршио притисак на Јужну Африку и натерао је да одустане од тужбе за геноцид против Тел Авива у Гази пред Међународним судом правде (МСП), известио је "Аксиос", позивајући се на дипломатске изворе.

Преторија је прошлог децембра поднела тужбу у којој тврди да акције Израелских одбрамбених снага (ИДФ) у палестинској енклави од 7. октобра представљају геноцид.

"Тражимо од вас да одмах кренете у сарадњу са законодавцима на савезном и државном нивоу, са гувернерима и јеврејским организацијама, како бисте извршили притисак на Јужну Африку да промени своју политику према Израелу, и поручите да ће наставак актуелних акција као што су подршка Хамасу и повлачење антиизраеслких потеза пред међународним судовима имати високу цену", наводи се у депеши коју је израелско министарство спољних послова послало амбасади у Вашингтону и свим конзулатима у САД у понедељак, а преноси "Аксиос".

Израелским дипломатама је речено да се залажу за правне потезе који циљају Јужну Африку на државном и савезном нивоу, тако да "чак и ако се они не материјализују, њихово представљање и разговор о њима ће бити важни", наводи се у допису.

САД би такође требало да изврше притисак на чланове Конгреса да јавно осуде поступке Јужне Африке и поруче да би то могло довести до суспензије трговинских односа између Вашингтона и Преторије.

Према "Аксиосу", тако нешто је "мало вероватно", пошто САД желе да одрже везе са Јужном Африком како би се супротставиле утицају Русије и Кине.

МСП је одредио 28. октобар као рок за Јужноафричку Републику да изнесе аргументе за наставак случаја. Тел Авив се нада да ће САД извршити притисак на нову коалициону јужноафричку владу да пре тога одустане од тужбе, наводи лист.

Израел наводно види прилику у чињеници да је Афрички национални конгрес (АНЦ) на парламентарним изборима у јуну ове године изгубио већину коју је имао 30 година и да је морао да се ослони на вишестраначку коалицију. Израелске дипломате би требало да поруче АНЦ-у да има шансу да настави дијалог са Израелом "уместо бојкота и казни", наводи се у депеши.

Израелско министарство спољних послова одбило је "Аксиосов" захтев за коментар.

Израел је објавио рат Хамасу након што је палестинска група 7. октобра покренула напад који се криви за смрт 1.200 Израелаца. Од тада, скоро 41.000 Палестинаца је убијено и још 95.000 рањено у израелским војним операцијама, док је већи део Газе разорен.

Јужна Африка је навела да су акције Израела "геноцидног карактера јер имају за циљ да доведу до уништења значајног дела палестинске националне, расне и етничке групе".