Најопаснија железничка станица у Европи: Добро дошли у Брисел Миди

Дрога, убадање ножем, пуцњаве, сукоби банди, крађе - не постоји дан када се овде нешто не дешава док власти пребацују одговорност једни на друге, пише "Политико"

Главна међународна железничка станица у Бриселу је прави пакао: белгијска капија у Европу суочава се са криминалом који је у порасту, а због пуцњава и напада ножем путници, запослени и власници објеката у тој области страхују за свој живот.

"То је најгоре место на коме сам икада радио. Био сам широм Европе и ово је најгора станица", рекао је за "Политико" запослени у продавници слаткиша у Бриселу.

Само ове године било је неколико тежих инцидената око станице. У априлу је једна особа избодена на станици, док су у јуну две особе убијене у пуцњави у оближњем кафићу. У августу је једна особа повређена у другој пуцњави у близини супротног излаза из станице. А ту су и дрога, крађе у продавницама, сукоби банди.

"Ситуација је драматична. Ово је највећи проблем у Белгији: сви кажу да то није њихова одговорност", рекао је градоначелник Брисела Филип Клоуз за "Политико".

Овај медиј разговарао је са властима о проблематичној станици, као и са неколико власника и запослених у објектима у и око станице Брисел Миди о њиховим искуствима са криминалом у тој области. Док су радници критиковали полицију и политичаре због тога што нису присутни или не чине довољно да се боре против проблема, власти су једни друге кривили за пропусте у безбедности.

Карим, власник оближњег ресторана описује пуцњаву у којој су две особе страдале, а две тешко повређене, док запослени у продавници слаткиша наводи да је био сведок свега, од обрачуна ножевима до небројених крађа.

У једном дану, шесторо људи је ушло у радњу и украло ствари са полица за три сата, рекао је он. Крађе се дешавају толико често да се више не труди да то пријави надлежнима.

Према речима професора криминологије на Универзитету у Генту Кристофа Вандевивера, стопа криминала на железничким станицама и око њих је висока због великог броја људи који туда пролазе и високог нивоа анонимности.

Талас криминала у Бриселу је толико озбиљан да је привукао чак и краљевску пажњу.

Краљ Белгије изразио је забринутост током посете Европолу, агенцији ЕУ за спровођење закона, у фебруару. "Политико" га је контактирао, а портпарол краља је рекао да је он "увек забринут због друштвених изазова у Белгији", али је одбио да коментарише питање поступања у овом случају.

Око 3.500 злочина почињено је у Мидију сваке године између 2018. и 2022, према подацима објављеним прошле године. Најчешћи су крађа, изнуда и кривична дела повезана са дрогом. То је скоро исто колико и на свим станицама у 13 фламанских градова заједно.

Ситуација је прошле године достигла кризну тачку, што је навело министарку унутрашњих послова Анелис Верлинден да покрене акциони план за борбу против "сметњи, криминала и лоших хигијенских услова" у овом саобраћајном чворишту.

Међу препорукама је било отварање нове полицијске станице и повећано присуство полиције, али годину дана касније ситуација се није поправила. Обећана полицијска станица још није отворена, а криминал је и даље у порасту.

Полицијска зона Миди, одговорна за подручје око станице, и Министарство унутрашњих послова нису одговорили на захтев "Политика" који је тражио бројчане податке о криминала у Мидију за 2023. и 2024.

Али статистички подаци широм Брисела објављени за 2023. показују да је стопа криминала широм града порасла за три процента.

Портпарол Националне железничке компаније Белгије (СНЦБ) Том Гијом рекао је да је ситуација у Брисел Мидију "комплексна". Он је додао да је СНЦБ, који је власник станице, спровео низ акција за побољшање безбедности путника и запослених на станици, као што је побољшање осветљења у и око зграде и редовно чишћење простора.

Запослени и власници предузећа који се цитирају у тексту жалили су се да када полиција и ухапси осумњичене, они буду пуштени тако брзо да их поново виде на станици касније истог дана.

"Не постоји дан када се овде нешто не дешава", рекао је власник ресторана Карим који је додао да је изгубио купце јер достављачи не желе да долазе у ову област.

Станица Миди налази се на раскрсници три општине: Сен Жил, Андерлехт и град Брисел. То значи да је за управљање овим подручјем неопходна координација између ове три општине што никада није била јача страна Белгије.

Клоуз, градоначелник града Брисела, окривио је неактивност савезне владе и недостатак интересовања за улагање новца у Брисел. Коментаришући акциони план који је прошле године предложила министар унутрашњих послова, Клоуз је истакао да је обећање дато пре годину дана и да није баш тако тешко отворити полицијску станицу.

Портпарол Министарства унутрашњих послова Ник Гизелинк рекао је да је почетни одговор различитих заинтересованих страна на предложени акциони план био веома слаб.