Париско Тужилаштво: Телеграм се оглушио о захтеве да идентификује сајбер-криминалце

Тужилац Лора Беко је рекла да је Телеграм игнорисао захтеве Одељења за сајбер-криминал и када је у питању дечија порнографија, због чега је, према њеним речима, платформа и привукла пажњу истражитеља

Случај против оснивача Телеграма Павла Дурова индикативан је у погледу борбе против сајбер-криминала, изјавила је париски тужилац Лора Беко.

"Овај случај је индикативан за радње које спроводи Служба за борбу против сајбер-криминала париског јавног тужилаштва", рекла је она за радио РТЛ.

Тужилац је приметила да је Служба "такође била заинтересована за сајт 'Коко' и шифровани месинџер Скај И-Си-Си", које је приморала да се затворе.

"То значи да се у свету који сматрамо виртуелним шири организовани криминал", истакла је Беко.

Она је напоменула да су француски парламентарци "такође то препознали", наводећи нови прекршај - администрацију онлајн платформом која дозвољава нелегалне трансакције - за шта је, између осталог, Дуров оптужен.

"Одељење за сајбер-криминал неколико пута је примило обавештења и тражило од платформе Телеграм да идентификује сајбер-криминалце, посебно када је у питању дечија порнографија. Али платформа није одговорила на ове захтеве. Управо због тога је платформа привукла пажњу истражитеља и покренута је истрага", рекла је она. 

Беко је додала да Дуров испуњава услове судског надзора и сарађује са истрагом.

Подсетимо, Дуров је 24. августа приведен на париском аеродрому. Генерални директор Телеграма оптужен је за читав низ кривичних дела која су, кажу француске власти, последица "недостатка модерације". Осумњичен је и за саучесништво у управљању интернет платформом у циљу обављања незаконитих трансакција организоване групе, а могао би да се суочи са казном до десет година затвора.

Дуров је касније пуштен уз кауцију од пет милиона евра, а забрањено му је да напушта територију Француске и мора да се јавља полицији два пута недељно.