Свет

Неочекивани партнери: Оружане снаге Кине и САД учествују на заједничким вежбама у Бразилу

Према информацијама портпарола Оружаних снага Бразила, у овогодишњој "Операцији Формоса" учествују 33 кинеска и 54 америчка војника
Неочекивани партнери: Оружане снаге Кине и САД учествују на заједничким вежбама у БразилуGetty © Mateus Bonomi/Anadolu Agency

Војске САД и Кине први пут учествују у заједничкој војној вежби под вођством Оружаних снага Бразила, пише "Саут чајна морнинг пост", позивајући се на саопштење бразилске војске.

У питању је "Операција Формоса" - једна од највећих војних вежби у Латинској Америци, која се одржава од 1988. године у близини града Формоса, који сасвим случајно има исти назив који се некада користио за Тајван, што читав случај чини још интересантнијим.

За потребе вежбе, која је покренута прошле недеље и трајаће до 17 септембра, ангажовано је укупно око 3.000 бразилских војника, који ће увежбавати употребу авиона, тенкова, оклопних и амфибијских возила, артиљеријског оруђа и ракетних лансера. 

Вежби ће присуствовати и војници из држава попут Аргентине, Француске, Италије, Мексика, Нигерије, Пакистана, Републике Конго, Јужноафричке Републике.

Према информацијама портпарола Оружаних снага Бразила, у овогодишњој "Операцији Формоса" учествује 33 кинеска и 54 америчка војника. Како наводи кинески лист, прошле године САД су на вежбу послале трупе из састава Јужне команде, док је Кина учествовала као посматрач.

"Уобичајено је да се позивају пријатељске земље да учествују у овим вежбама. Важност таквих позива директно је повезана са могућношћу промовисања веће интеграције између бразилске војске и оружаних снага пријатељских држава", додаје се у саопштењу бразилске војске.

Кинески лист наводи да је ово први случај заједничког учешћа Кине и САД у некој војној вежби од 2016. године, када су Вашингтон и Пекинг одржали вежбу "Руб Пацифика", познату и као "Римпац".

Истовремено вреди подсетити да кинеске снаге тренутно учествују и у вежби руске ратне морнарице "Океан 2024", која је почела 10. септембра и одржава се у Тихом и Атлантском океану, Средоземном и Балтичком мору, као и у Каспијском језеру.

image