Свет

Блинкен и Лами стигли у Кијев: Да ли ће Вашингтон одобрити коришћење балистичких ракета АТАЦМС?

Државни секретар САД није саопштио да ли ће Вашингтон одобрити Кијеву да користи америчке тактичке балистичке ракете - АТАЦМС за нападе на територију Руске Федерације, али је рекао да више фактора улази у разматрање када је ово у питању
Блинкен и Лами стигли у Кијев: Да ли ће Вашингтон одобрити коришћење балистичких ракета АТАЦМС?© Leon Neal/Pool via AP

Амерички државни секретар Ентони Блинкен и британски министар спољних послова Дејвид Лами стигли су у посету Кијеву, где ће се састати са Владимиром Зеленским и другим званичницима како би разговарали о употреби ракета дугог домета против Русије.

Блинкен је рекао да ће тема разговора бити ратни циљеви Кијева и начини на које Вашингтон може да помогне, преноси Ројтерс.

"Мислим да је ово кључан тренутак за Украјину усред сезоне интензивне јесење борбе са Русијом", рекао је Блинкен у Лондону на конференцији за новинаре са Ламијем.

Он је такође изјавио да је Иран испоручио балистичке ракете Русији и да се очекује да ће ускоро бити употребљене на бојном пољу у Украјини, упозоривши да сарадња Техерана и Москве угрожава европску безбедност.

Блинкен није саопштио да ли ће Вашингтон одобрити Кијеву да користи америчке тактичке балистичке ракете - АТАЦМС за нападе на територију Руске Федерације, али је рекао да више фактора улази у разматрање када је ово у питању.

"Није само систем (наоружања) оно што се рачуна. Морате се запитати, могу ли Украјинци да га ефикасно користе, а понекад то захтева значајну обуку, што смо и урадили. Да ли имају способност да га одржавају?", рекао је он.

Председник Литваније Гитанас Науседа и премијерка Летоније Евика Силина такође су стигли у Кијев раније јутрос.

САД и други западни партнери оклевају да одобре употребу свог оружја за нападе Украјине на територију РФ из забринутости да би то подстакло директан сукоб НАТО-а и Москве, наводи британска агенција.

Ипак, председник САД Џозеф Бајден је изјавио данас да његова администрација "тренутно решава" питање да ли ће САД укинути ограничења на употребу оружја дугог домета Украјини у рату против Русије.

Зеленски дуже време апелује на западне савезнике да одобре коришћење њиховог оружја на руској територији и позива их да брже испоруче оружје дугог домета.

Русија је последњих недеља интензивирала ваздушне нападе на Украјину, а Кијев је лансирао стотине дронова дугог домета дубоко унутар руске територије.

Украјинске снаге су у августу упале у руску Курску област, док Руси и даље напредују на истоку Украјине.

Очекује се да ће Зеленски крајем месеца отпутовати у Вашингтон, где ће америчком колеги Џозефу Бајдену, као и председничким кандидатима Камали Харис и Доналду Трампу презентовати план за који се нада да ће помоћи у окончању сукоба.

image