"Забавно је овде": Украјина регрутује насилне затворенике, нуди им шансу за нови живот

Кијев покушава да недостатак добровољаца надокнади мобилизацијом затвореника

Украјинске власти одлучиле су да недостатак људи на фронту надоместе ангажовањем затвореника, уз "часне" изузетке - силоватељи нису пожељни, али убице и батинаши јесу.

Петнаесторица чланова батаљона "Шлквал" 59. бригаде су бивши затвореници који службу у војсци виде као шансу за нови живот без криминалног досијеа.

"Квака" је у томе што у војсци морају да остану до краја сукоба. Постоји и значајан финансијски подстицај: плате се крећу од 500 до 4.000 долара месечно, у зависности од времена проведеног на линији фронта, тврди украјинско Министарство одбране.

Међу регрутима је и Виталиј (41), наркоман који је у разговору за Си-Ен-Ен рекао да је одлежао 10 година затвора због четири различита кривична дела, последњи пут за наношење тешких телесних повреда.

"Мој живот је био луд. Одрастао сам са бандитима, као и сви наши момци (у јединици). Живот је тежак овде, забавно је… али нисам мислио да ће бити овако тешко", рекао је он.

Министарство одбране је, суочено са озбиљним мањком добровољаца и регрута, у јуну покренуло иницијативу која затвореницима даје шансу да служе војску у замену за слободу после сукоба.

Међутим, наводи амерички медиј, постоје "строга правила" око регрутовања затвореника у војску. Они који су осуђени за силовање или било коју врсту сексуалног насиља не могу да се пријаве. Лопови и они осуђени за наношење тешких телесних повреда су добродошли.

Из батаљона "Шквал" нарочито су заинтересовани за убице јер сматрају да ти затвореници поседују вештине потребне на бојном пољу. Због тога су и поднели званичан захтев властима да им се омогући регрутовање тих осуђеника.

Виталиј је један од 4.650 осуђеника, укључујући 31 жену, који послати на фронт. Из Кијева наводе да је укупно 5.764 затвореника изразило жељу да буде послато у војску. Министарство није саопштило колико их тренутно служи на првој линији фронта.

"Попуњавање" редова осуђеницима, као и строже мере регрутације, покушај су да се попуне украјински редови, нарочито после пропале контраофанзиве Кијева.

Си-Ен-Ен наводи да постоји проблем у том плану - обука која је прекратка (21 дан) и недоследна. То, заједно са заједно са хроничним недостатком људства, смањују способност Украјине да се одупре Русији, наводи медиј.