Како ће Тејлор Свифт утицати на избор председника САД?

Популарна певачица подржала је Камалу Харис и можда мобилисала милионе својих пратилаца да на новембарским изборима учине исто

Певачица Тејлор Свифт, једна од најутицајнијих музичких звезда на планети, могла би да буде та која ће "преломити" и одлучити ко ће бити победник америчких председничких избора.

Иако су се о певачицу која је најпопуларнија међу миленијалцима и генерацијом зед (који иначе чине готово половину америчког бирачког тела) отимали и републиканци и демократе, Тејлор је одлучила да ће подржати Камалу Харис, што многи виде и као парадокс будући да је у коренима кантри музике коју је она на почетку изводила - традиционални конзервативизам карактеристичан за републиканце.

Много је оних који верују да би одлука Тејлор Свифт о томе коме ће дати глас могла би да покрене и њену фан базу, популарне "свифтије" и да тако својим гласањем Америку уведу у нову еру "демократије".

Укратко - певачица која је власница четрнаест Греми награда, а уједно и личност године часописа "Тајм" за 2023 - од тренутка када је подржала Харисову постала је и једна од главних личности америчке председничке трке.

Њену публику, наиме, чине мушкарци и жене, претежно беле боје коже који живе у предграђу, имају између 25 и 40 година и углавном би гласали за демократе. Али такође је потребно узети у обзир млађи део њене базе обожаватеља, њене црне слушаоце, рурално становништво и тако даље. Главно је питање, међутим, да ли ће таква њена фан база успети да промени изборни резултат у корист демократа?

Јер, иако је можда тешко измерити колико је вредан глас Тејлор Свифт, постоје докази о томе да је певачица већ успевала да политички мобилише своје обожаваоце – у кратком посту на свом Инстаграм налогу 2023. године, Свифтова је је охрабрила својих тадашњих 272 милиона присталица да гласају и поделила линк на страницу "Воте.орг". Истог тог дана, на сајту су регистрована чак 35.252 нова гласача, што је био значајан скок у поређењу са претходном годином, посебно с обзиром на то што година није била изборна.

Упркос стереотипима које Свифтову прате годинама – да је реч само о певачици која опевава своје несрећне раскиде, а коју слушају клинке разочаране у своје прве љубави – истина је негде између. Јер, те клинке које од старта прате ову певачицу, сада већ имају право гласа и могу одлучивати о судбини Америке.

Уз то, Свифтова која је од прошле године на Форбсовој листи милијардера, прави "земљотрес" где год да крене – укључујући чак и буквална сеизмичка померања која су направили њени фанови у Сијетлу и Лос Анђелесу. Осим што је учинила да тло задрхти, затресла је и финансијске системе широм света, па су се тако у речницима економиста појавили и потпуно нови изрази - фанфлација, свифтономија или тејлорномија, који сви описују њен ефекат на привреду.

Ако је својом концертном турнејом у Европи, Свифтова успела да подигне инфлацију на Старом континенту, можда не треба олако одбацивати њену способност да политику усмери у правцу ком жели?

Није, дакле, ни чудо што је потпредседник Европске комисије Маргаритис Шинас препознао њене потенцијале, па је америчку певачицу позвао да се укључи у предизборну кампању, тврдећи да "нико не може да мобилише младе боље од младих".

"Политико" тако оцењује да Тејлор Свифт може да у потпуности заповеда огромном базом својих обожавалаца и да њихову пажњу усмери довољно да изазове пораст телевизијских рејтинга и пораст продаје дресова, па и да предводи масовне акције регистрације бирача.

Њен утицај на културу широм света ће постати и већи након великог концертног филма "Ерас" (снимљени наступи са њене недавне турнеје).

Фанови зато непрестано пажљиво мотре с ким се Тејлор дружи, кога не воли, и ко јој је дечко.

Када се, после бројних неуспешних веза са Британцима, певачица "смувала" са звездом америчког фудбала Трависом Келсијем, Америка је то доживела као историјски догађај – како то "Политико" духовито примећује, било је то схваћено као "поновно ослобођење од Британије, друга 1776. година и нова Декларација о независности Тејлор Свифт".

Колики би могао бити њен значај у изборној трци можда илуструје и чињеница да је Свифтова само својим појављивањем на утакмицама подигла и популарност НФЛ лиге – гледаност регуларне сезоне порасла је за седам одсто у односу на прошлу сезону.

Са таквим утицајем није ни чудо што многи, попут демократског гувернера Гевина Њусома, верују да ће ефекат Тејлор Свифт на политику у иначе поларизованом друштву, бити веома "моћан".

Гласање младих, очекује се, биће пресудно на овим америчким изборима – важније него што је било у кампањи 2020. године па чак и на међуизборима 2022. године, а Тејлор Свифт коју на Инстаграму прати више од 280 милиона пратилаца има огроман потенцијал да утиче на многе младе гласаче – једноставно, макар их "извлачећи" на изборе. 

Занимљиво је је Свифтова управо сада на врхунцу своје популарности - "Гугл" претраге њеног имена које су биле релативно стабилне, достигле су врхунац  са лансирањем њене турнеје "Ерас", а њено име највише се гуглало овог фебруара, у периоду "Супербоула" на коме је играо њен дечко. 

Колико једна таква звезда значи демократама, можда најбоље показује чињеница да је објава у којој је Тејлор Свифт подржала Харисову, само у првих 30 минута добила више од 2,4 милиона лајкова. Да не причамо о томе што је "Њузвикова" анкета показала запањујући податак да би чак 18 одсто америчких бирача, укључујући отприлике 3 од 10 младих гласача рекло да ће вероватније гласати за кандидата којег је Свифтова подржала.

Само још неколико месеци остало је до америчких избора, а какав утицај ће на њих имати Свифт, остаје да се види. Цео свет гледа хоће ли Американци гласати за своју миљеницу, поп звездицу која је по неким анкетама превазилази популарност и Трампа и Харисове, или ће пажљиво размотрити политичке програме ривалских партија и ипак поверење поклонити ономе што виде као будућност.