Свет

После отказа и оставке: Против Ахметијеве поднета и кривична пријава

Омладинска група Швајцарске народне партије поднела је кривичну пријаву због кршења слободе вероисповести
После отказа и оставке: Против Ахметијеве поднета и кривична пријава© Принтскрин/Инстаграм

Против швајцарске политичарке Саније Ахмети, пореклом из Босне и Херцеговине, омладинска група Швајцарске народне партије поднела је кривичну пријаву због кршења слободе вероисповести, након скандала са фотографијама које је објавила на Инстаграму, а на којима се види да је као мету за вежбање гађања из пиштоља користила слику Богородице са Христом.

Николас Римолди, оснивач Мас-Вола, покрета формираног у знак протеста против мера пандемије, такође је најавио да ће против Ахметијеве поднети тужбу, јављају швајцарски "Свис инфо".

Чињеница да је Ахмети, муслиманка и одборник из Цириха као мету за гађање из спортског пиштоља користила слику Богородице која у наручју држи Исуса Христа изазвала је салву осуда, а њена странка разматра поступак искључења, наводе швајцарски медији.

"По мишљењу руководства странке, наставак чланства Саније Ахмети нарушио би углед Зелених либерала. Како би се спречила даља штета, странка тражи да се одмах покрене поступак за искључење", саопштено је из те странке.

Ахметијева је после скандала поднела оставку на место лидера Либералне зелене партије у Цириху. Њен скандалозни поступак коштао ју је и радног места у ПР агенцији "Фарнер".

Санија Ахмети, 32-годишња политичарка је у недељу увече избрисала фотографије и упутила извињење. Рекла је да је случајно код себе имала каталог уметности и да није обраћала пажњу на верски садржај слике. Слика је, према наводима локалних медија, репродукција средњовековног италијанског уметника преузета из илустрованог каталога.

Швајцарски медији су објавили фотографије на којима се Санија Ахмети види са спортским пиштољем током тренинга гађања, као и слику Богородице и Исуса изрешетане хицима.

Чланови породице Саније Ахмети дошли су у Швајцарску као избеглице из Босне и Херцеговине 90-их година прошлог века.

image