Свет

Јужноафричка Република спрема доказе против Израела

Ова афричка држава поднела је тужбу Међународном суду правде у Хагу још у децембру
Јужноафричка Република спрема доказе против Израела© Tanjug/AP Photo/Abdel Kareem Hana)

Јужна Африка је саопштила да планира да поднесе документ Међународном суду правде следећег месеца како би пружила доказе да Израел врши геноцид над Палестинцима у сукобу с Хамасом у Гази.

Кабинет председника Сирила Рамафозе објавила је то дана обећавши да ће се тужба коју је покренула против израелске владе крајем прошле године наставити све док највиши суд не донесе своју одлуку.

Ова афричка држава поднела је тужбу Међународном суду правде у Хагу још у децембру, наводећи да је израелска офанзива у Гази након изненадног напада Хамаса пре више од 11 месеци геноцидног карактера.

Израел је објавио рат Хамасу након серије напада ове групе прошлог 7. октобра, а у којима је убијено 1.200 Израелаца.

Од тада израелске војне операције довеле су до скоро 41.000 мртвих палестинских жртава и 95.000 повређених, као и рушење Газе што је учинило немогућом за живот.

Јужноафричка Република, дугогодишњи је присталица независности Палестине, оптужила је Израел да покушава да збрише значајан део палестинског становништва. Врховни суд је у мају наредио Израелу да заустави своју офанзиву на град Рафа на југу Газе након што је првобитно наређено да предузме све мере да спречи било какве радње које би могле да се сматрају ратним злочинима.

МСП је одредио 28. октобар као рок за Јужноафричку Републику да изнесе аргументе за наставак случаја.

"Док је случај у току, надамо се да ће Израел поштовати до сада издате привремене наредбе суда", наводи се у саопштењу Преторије.

Ова изјава долази усред извештаја да је Западни Јерусалим почео да лобира у Конгресу САД да изврши притисак на нову вишестраначку владу Јужне Африке да одустане од тужбе Међународног суда правде.

Према меморандуму који је "Акиос" цитирао у понедељак, израелским дипломатама је речено да се залажу за предлоге закона који циљају на ову афричку земљу на државном и савезном нивоу, тако да чак и ако се не материјализују, њихово представљање и разговор о њима биће важно.

"Израелске дипломате ће такође покушати да убеде Преторију да има шансу да настави дијалог са Израелом уместо бојкота и казни", пренео је лист.

image