Свет

Пред крај мандата: Састају се Зеленски и Бајден

Ентони Блинкен потврдио је након разговора са Владимиром Зеленским да је са кијевским режимом разговарао о ракетама дугог домета о чему ће сада обавестити и Бајдена
Пред крај мандата: Састају се Зеленски и БајденGetty © Kevin Dietsch / Staff

Председник САД Џозеф Бајден и лидер кијевског режима Владимир Зеленски састаће се за два дана у Вашингтону, потврдио је данас амерички државни секретар Ентони Блинкен који је раније током дана заједно са британским министром спољних послова Дејвидом Лемијем допутовао у Кијев.  

Како пише украјински портал "Страна.уа", циљ његове посете је да са Зеленским разговара о укидању забране коришћења ракета дугог домета по циљевима дубоко у руској територији, што Украјинци захтевају још од маја. "Ројтерс" је на ту тему данас јавио да се Американци већ баве тим питањем.

Блинкен је ово данас потврдио, рекавши да је са Зеленским данас у Кијеву разговарао о ракетама дугог домета, уз коментар да ће о резултатима преговора обавестити и Вашингтон. 

Осим тога, медији подсећају да се у петак очекује и разговор Бајдена са премијером Велике Британије на исту тему. 

Ипак, у медијима за сада нема консензуса по питању тога да ли ће коришћење ракета дугог домета ускоро бити дозвољено Кијеву. 

Ограничење у њиховом коришћењу је, подсетимо, првобитно било наметнуто како би се јавности представило да САД и други западни савезници нису директно умешани у сукоб са Русијом, док су у исто време наоружавали Украјину у вредности и до 200 милијарди долара или више. 

image