Свет

"Драги ФБИ": Шта је 20 наоружаних специјалаца тражило у кући сараднице РТ-а

Руска редакција РТ-а објавила је да су службеници ФБИ упали у кућу сараднице РТ-а и постављали јој питања о Маргарити Симоњан
"Драги ФБИ": Шта је 20 наоружаних специјалаца тражило у кући сараднице РТ-аGetty © Bill Pugliano

Сарадницу РТ-а у Мајамију раном зором претресао је ФБИ, са чак 20 наоружаних припадника тако што јој је ушао у кућу док је спавала, објавила је руска редакција РТ-а.

Објављено је сведочење колеге споменуте сараднице РТ који је казао да јој нису дозволили да се обуче, тукли су је и претресли јој кућу.

"Да будем искрен, питали су је свакакве глупости. Каква је Маргарита Симоњан, добра или лоша? Да ли је Маргарита икада срела Путина? А када? Ја сам рекла: па гуглајте. Питали су и шта воли да једе", рекла је.

Такође, како каже, ФБИ је испитивао о заменици главног и одговорног уредника РТ Елизавети Бродској, као и заменику директора дирекције за емитовања информација на енглеском језику Андреју Кијашку.

ФБИ је проверавао преписку са њима, тако што су од сараднице захтевали да откључа свој телефон, а сви уређаји су јој након претреса одузети.

Постављали су јој питања о о финансирању РТ-а, да ли канал прима новац од Крема. Никакве формалне оптужнице нису подигнуте, али се сазнало да је службеница РТ-а осумњичена у поједином поступку.

Жена је ипак напустила САД из безбедносних разлога. Како је објавила руска редакција РТ-а, руски конзул јој је помогао да купи авионску карту, па је прек отреће земље одлетела у Русију.

Поводом ове вести огласила се Симоњан која је имала посебну поруку за ФБИ.

"Драги ФБИ, претплатите се на мој Телеграм канал од куће и сазнајте све о мојим омиљеним јелима – са фотографијама и рецептима", написала је она у објави.

САД су 4. септембра увеле санкције против РТ-а и главне раднице Маргарите Симоњан, као и против медијске групе "Расија севодња".

image