Свет

Бајден, Харисова и Трамп на обележавању 23. годишњице терористичког напада на САД

Харисова и Трамп, демократски и републикански кандидати, сусрели су се лицем у лице само неколико сати после своје прве дебате, одржане у уторак увече
Бајден, Харисова и Трамп на обележавању 23. годишњице терористичког напада на САД© Tanjug/AP Photo/Yuki Iwamura

Американци данас одају пошту жртвама терористичких напада 11. септембра 2001, а на комеморацији у Њујорку, на месту рушења Светског трговинског центра, заједно су стајали председник САД Џозеф Бајден, бивши председник Доналд Трамп и потпредседница Камала Харис.

На сваке четири године, комеморација 11. септембра - дана када су отети авиони ударили у "куле близнакиње" у Њујорку и Пентагон у Вашингтону, док се четврти авион срушио у пољу у Пенсилванији - одржава се у пуном јеку председничке кампање, пренео је Глас Америке.

Харисова и Трамп, демократски и републикански кандидати, сусрели су се лицем у лице само неколико сати после своје прве дебате, одржане у уторак увече.

Трамп и његов потпредседнички кандидат Џеј Ди Венс стигли су на комеморацију око 8.00 сати ујутру и позирали за фотографије са неким од грађана, док је Харисова је дошла око пола сата касније.

Бајден и Трамп су се руковали, а бивши градоначелник Њујорка Мајкл Блумберг, по свему судећи, посредовао је руковању Харисове и Трампа. Ривали на председничким изборима су затим стајали на малој раздаљини, док су између њих били Бајден и Блумберг.

Као и сваке године, церемонија је почела звоњавом звона и читањем имена жртава. Годинама, политичари су само посматрачи на комеморацијама код Светског трговинског центра, а микрофони припадају рођацима који наглас читају имена жртава.

Бајден, којем је ово последња комеморација 11. септембра у председничком мандату, заједно са Камалом Харис ће присуствовати и комеморацијама у Пенсилванији и Пентагону, местима где су се срушили путнички авион пошто су контролу над њима преузели терористи Ал Каиде 11. септембра 2001.

Трамп, такође, долази на комеморацију близу Шенксвила у Пенсилванији.

У нападима је погинуло 2.977 људи, иза којих су остале хиљаде ожалошћених рођака.

Авион је изазвао оштећења на Пентагону, седишту америчких оружаних снага, а срушене су куле близнакиње у Њујорку, које су тада биле међу највишим зградама на свету.

image