Свет

Амерички тим "фока" које су ликвидирале Бин Ладена вежба одбрану Тајвана од Кине

Тим елитних специјалних снага морнарице, који је задужен за неке од најосетљивијих и најтежих мисија војске, планира и обучава се за могући тајвански сукоб више од годину дана
Амерички тим "фока" које су ликвидирале Бин Ладена вежба одбрану Тајвана од Кинеwww.globallookpress.com © © Scott Serio

Тим шест специјалних јединица америчке морнарице "Фоке", командоса који су убили Осаму бин Ладена 2011, тренирао је за мисију помоћи Тајвану ако га нападне Кина, кажу извори упознати са припремама.

Тим елитних специјалних снага морнарице, који је задужен за неке од најосетљивијих и најтежих мисија војске, планира и обучава се за могући тајвански сукоб више од годину дана у Дам Неку, свом штабу у Вирџинија Бичу, око 250 километара југоисточно од Вашингтона, пише "Фајненшел тајмс".

Тајна обука указује на повећану пажњу САД на одвраћању Кине од напада на Тајван, док се истовремено појачавају припреме за такав догађај.

Припреме су интензивиране откако је тадашњи амерички индо-пацифички командант Фил Дејвидсон 2021. упозорио да би Кина могла да нападне Тајван у наредних шест година.

Док амерички званичници наглашавају да сукоб са Кином није "ни неминован ни неизбежан", америчка војска је убрзала припреме за ванредне ситуације док се Народноослободилачка армија Кине убрзано модернизује како би испунила наређење председника Си Ђинпинга да има способност да силом заузме Тајван до 2027, наводи се у тексту.

Тим шест "фока", најелитнији је у америчкој војсци уз чувене војне "Делта снаге". Он одговара Заједничкој команди за специјалне операције, која је део Команде за специјалне операције.

Јединица је спасила Ричарда Филипса, капетана контејнерског брода "Мајерск Алабама" којег су отели сомалијски пирати 2009, у још једној мисији која је помогла да се учврсти њихово место у војној историји, истиче ФТ.

Пентагон је последњих година у више наврата слао регуларне специјалне снаге на Тајван за мисије попут обука тајванске војске.

Активности Тима шест "фока" су много осетљивије јер су њихове тајне мисије строго поверљиве. 

Команда за специјалне операције, која ретко разговара о Тиму шест, упутила је питања у вези са плановима о Тајвану Пентагону, који није коментарисао конкретне детаље. Портпарол је рекао да се одељење одбране и његове снаге "припремају и обучавају за широк спектар непредвиђених ситуација".

Како се претња од терористичких група смањивала, снаге за специјалне операције придружиле су се остатку америчке војске и обавештајне заједнице у интензивирању своје пажње на Кину.

Директор ЦИА Вилијам Бернс рекао је прошле недеље за "Фајненшел тајмс" да је 20 одсто његовог буџета посвећено Кини, што је пораст од 200 одсто за три године.

Тајван је најосетљивије питање у америчко-кинеским односима, а тензије око острва биле су кључни део позадинских разговора између америчког саветника за националну безбедност Џејка Саливана и највишег кинеског спољнополитичког званичника Ванг Јиа, током прошле године, према америчким и кинеским званичници који су описали разговоре за ФТ.

Кина каже да остаје посвећена мирном поновном уједињењу са Тајваном, али није искључила употребу силе. Си је прошле године рекао једном европском званичнику да верује да Вашингтон покушава да натера Кину у рат.

Вашингтон је обавезан да помогне Тајвану да обезбеди сопствену одбрану према Закону о односима са Тајваном. САД већ дуго имају политику "стратешке двосмислености" у којој не кажу да ли ће стати у одбрану Тајвана. Међутим, председник САД Џозеф Бајден је у неколико наврата рекао да ће америчке снаге бранити Тајван ако дође до "ничим изазваног" напада Кине.

Адмирал Семјуел Папаро, шеф америчке индо-пацифичке команде, недавно је упозорио да ће америчка војска претворити Тајвански мореуз, који дели Тајван од Кине, у "беспилотни пакао" ако се Пекинг спреми да нападне. Он је рекао да би то укључивало беспилотне подморнице, бродове и беспилотне летелице како би кинеској војсци било много теже да покрене инвазију.

Пентагон је саопштио да су САД посвећене "политици једне Кине" према којој признају Пекинг као једину кинеску владу, а истовремено признају – не прихватајући – кинески став да је Тајван део Кине.

Кинеска амбасада у Вашингтону саопштила је да је Тајван "сама срж кључних интереса Кине и прва црвена линија која се не сме прећи у односима Кине и САД".

image