Бивши албански премијер оптужен за корупцију

Саљи Бериша се терети да је злоупотребљавао утицај како би притискао друге да заврше процес приватизације

Некадашњи албански премијер, а сада опозициони лидер Саљи Бериша званично је оптужен за корупцију због нечасних радњи којима се бавио док је био на премијерској позицији пре петнаест година.

Бериша је овај случај назвао политичком осветом, пренео је Ројтерс.
У октобру, Бериша је оптужен да је користио свој утицај на месту премијера од 2005. до 2009. да изврши притисак на друге, укључујући свог зета, да заврше процес приватизације. Бериша негира било какво кршење закона.

"Можете да замислите, кажу да ме је корумпирао мој зет", рекао је он након што је у среду изашао из канцеларије тужиоца у Тирани.

Он је навео да му је предата оптужница на 500 страница, као и да је оптужница поднета и против његовог зета.

"Ово је наставак политичке освете, извршење налога политичке мафије", рекао је опозиционар.

Бериша, који је у децембру послат у кућни притвор, оптужио је актуелног премијера Едија Раму да је организовао кривично гоњење против њега, што је Рама негирао.

САД су 2021. забраниле Бериши и његовој породици улазак у земљу, напомињући да је, док је био премијер био умешан у "коруптивне радње" и користио своју моћ за "личну корист и богаћење својих политичких савезника и чланова своје породице". Велика Британија је издала сличну забрану уласка у земљу албанском политичару.

Бериша је био председник од 1992. до 1997. године, одмах након пада комунистичког режима у Албанији и премијер од 2005. до 2013. године. Он је лидер највеће опозиционе политичке снаге у земљи – Демократске странке.