Свет

После разговара са званичницима Египта и Катара: Хамас не прихвата нове услове

Одбијање се односи на инсистирање израелског премијера Бенјамина Нетанјахуа да израелске трупе задрже положаје на Филаделфијској рути на граници између Газе и Египта
После разговара са званичницима Египта и Катара: Хамас не прихвата нове услове© Tanjug/AP Photo/Abdel Kareem Hana

Хамас је саопштио да се њихов преговарачки тим, на челу са високим званичником Халилом ал Хајом, састао са премијером Катара шеиком Мохамедом бин Абдулрахманом Ал Танијем и шефом египатске обавештајне службе Абасом Камелом да би разговарали о најновијим дешавањима у Гази.

У саопштењу Хамаса се наводи да група остаје посвећена примени прекида ватре на основу првобитног предлога САД и да неће прихватити нове услове ни од једне стране, што се очигледно односи на инсистирање израелског премијера Бенјамина Нетанјахуа да израелске трупе задрже положаје на Филаделфијској рути на граници између Газе и Египта, пренео је "Тајмс оф Израел".

У саопштењу се не помињу нови Хамасови захтеви да се ослободе затвореници који служе доживотне казне у замену за прву групу талаца међу којима су жене, деца, болесни и стари, навео је портал.

САД су навеле да ће ускоро представити нови оквир предлога о постизању прекида ватре.

УНРВА: Шесторо наших запослених убијено у два ваздушна напада у Гази

Палестинска агенција УН за избеглице УНРВА саопштила је да је шесторо запослених убијено у два ваздушна напада на школу у централном делу Газе, што је, како је навела, највећи број погинулих међу њеним особљем у једном инциденту.

"Међу убијенима је био и управник склоништа УНРВА и други чланови тима који пружају помоћ расељеним лицима", саопштила је УНРВА.

Раније јуче, израелска војска је у саопштењу навела да је извршила напад на командни и контролни центар у Нусеирату у централној Гази, којим је, како је навела, управљала палестинска милитантна група Хамас.

"Ова школа је погођена пет пута од почетка рата. У њој живи око 12.000 расељених, углавном жена и деце", додала је УНРВА.
Канцеларија за медије владе коју води Хамас саопштила је да је у израелском нападу погинуло најмање 18 особа, укључујуц́и чланове особља УНРWА.

Гутереш: Недостатак одговорности за убиство особља УН и хуманитараца неприхватљив

Недостатак одговорности за убиство особља Уједињених нација и хуманитарних радника у Појасу Газе "потпуно је неприхватљив", изјавио је генерални секретар УН Антонио Гутереш.

Описујући одмазду Израела против Хамаса у Гази, где локални здравствени званичници кажу да је око 41.000 Палестинаца убијено од почетка рата, Гутереш је рекао у интервјуу Ројтерсу да је било "веома драматичних случајева кршења међународног хуманитарног права и потпуног одсуства ефикасне заштите цивила".

"Оно што се дешава у Гази је потпуно неприхватљиво", рекао је он.

Скоро 300 хуманитарних радника, више од две трећине особља УН, такође је убијено током сукоба, према подацима УН.

Гутереш је рекао да би требало да постоји ефикасна истрага и одговорност за њихову смрт.

image