Свет

Балаж Орбан "спустио" Хилари: Не видите балван у свом оку!

Саветник Виктора Орбана бритко је одговорио бившој америчкој државној секретарки
Балаж Орбан "спустио" Хилари: Не видите балван у свом оку!© Tanjug/AP Photo/Paul Sancya

Бивша америчка државна секретарка Хилари Клинтон требало је прво да сагледа антидемократске појаве у својој земљи пре него што мађарског премијера оптужила за "убијање" демократије, поручио је саветник Виктора Орбана Балаж Орбан.

Клинтонова  је критиковала  бившег америчког председника Доналда Трампа на својој страници на Иксу, јер је похвалио Виктора Орбана током дебате са демократском кандидаткињом Камалом Харис. Клинтонова је Орбана описала као "мађарског диктатора који убија демократију".

У истој објави, она је поделила чланак из 2018. у којем се тврди да Орбанова строга имиграциона политика, његове контроверзне реформе правосуђа и протеривање из земље Фондације отвореног друштва Џорџа Сороша представљају "меки фашизам".

"Прво извадите балван из свог ока. Дозволите ми да поделим са вама оно за шта верујем да је смрт демократије. То је жеља да се политички противници затворе, неуспех да се организују транспарентни избори и покушај да се незадовољни гласачи замене имигрантима. Шта мислите на коју се државу ово односи", поентирао је Балаж Орбан.

И мађарски лидер је отворено изразио  подршку Трампу. У марту су се састали у резиденцији бившег председника у држави Флорида, а Орбан је Трампа описао као јединог америчког политичара способног да оконча сукоб у Украјини, наводећи у неколико наврата да сукоб никада не би почео да је Трамп био у Белој кући 2022. године.

image