Свет

Продато на аукцији: Милиони за Ајнштајново писмо о нацистичком нуклеарном програму

У писму од 2. августа 1939. Ајнштајн је писао о раду нацистичке Немачке на нуклеарном програму, и сугерисао да би то могло довести до стварања нуклеарне бомбе
Продато на аукцији: Милиони за Ајнштајново писмо о нацистичком нуклеарном програмуGetty

Писмо на две странице које је написао Алберт Ајнштајн у којем упозорава Френклина Рузвелта да би нацистичка Немачка могла да употреби нуклеарно истраживање за израду атомске бомбе продато је на аукцији 10. септембра за 3,99 милиона долара, наводи се на сајту аукцијске куће "Кристи".

У почетку је процењена вредност документа износила од 4 до 6 милиона долара.

У писму, једном од два која је овај физичар написао у ложи на северној обали њујоршког Лонг Ајленда са мађарским колегом Леом Силардом, Ајнштајн је упозорио да немачка влада активно подржава нуклеарна истраживања и да може да направи "екстремно моћне бомбе" попут оних које су на крају заиста употребљене али од стране САД на крају Другог светског рата.

Ајнштајн је позивао америчку владу да покрене сопствени нуклеарни програм. Рузвелт је одговорио оснивањем комисије која је била претеча пројекта Менхетн Роберта Опенхајмера, која је развила две бомбе бачене на Хирошиму и Нагасаки у Јапану, на крају Другог светског рата, у чину који се сматра увођењем нуклеарног доба.

Како преноси Би-Би-Си, писмо је заправо написао Силард уз помоћ других научника, али га је потписао Ајнштајн, који је највероватније привукао пажњу америчког председника.

Писмо се чува у Рузвелтовој библиотеци и музеју у Хајд парку у Њујорку. Друга верзија писма била је у колекцији ексцентричног суоснивача Мајкрософта Пола Алена.

Марк Портер, председник аукцијске куће "Кристи", рекао је за "Гардијан" да је Ален "несумњиво знао да је ово један од најважнијих докумената 20. века , и да ово није врста ствари коју једноставно виси на вашем раном столу".

Према извештају "Гардијана", Ален је писмо чувао пажљиво и даље од сунчеве светлости.

Писмо од 2. августа 1939. године, само неколико дана пре него што је Немачка напала Пољску, почело је овим речима: "Господине, недавна истраживања нуклеарне физике омогућила су претварање уранијума у ​​нови и важан извор енергије".

"У великој количини уранијума могла би бити изазвана нуклеарна ланчана реакција, а овај нови феномен би такође довео до изградње бомби", написао је Ајнштајн.

Кратка верзија писма, коју је потписао сам физичар, завршила је у рукама колекционара, а последњи документ био је у власништву суоснивача "Мајкрософта" Пола Алена, који је преминуо 2018. године.

Разорна моћ нуклеарног оружја

Нуклеарно оружје је дизајнирано да изазове максималну девастацију.

Обим уништења зависи од низа фактора, укључујући величина бојеве главе, висину на којој она детонира и локалне средине. Но, и најмања бојева глава могла би да изазове огроман губитак живота и трајне последице.

Америчка бомба која је током Другог светског рата убила до 146.000 људи у Хирошими била је од 15 килотона а данашње нуклеарне бојеве главе су веће и од 1000 килотона.

Скоро је сигурно да у зони непосредног нуклеарног удара нико не би преживео експлозију. Након заслепљујућег бљеска, постоји огромна ватрена лопта и ударни талас уништавају зграде и инфраструктуру на неколико километара.

САД остаје једина земља у историји човечанства која је употребила нуклеарно оружје.

image