Свет

"Политико": Барније у владу именује левичаре који ће спроводити десничарску агенду

Не очекује се да ће Барније именовати чланове десничарског Националног окупљања у кабинет, јер би то удаљило центристе
"Политико": Барније у владу именује левичаре који ће спроводити десничарску агендуGetty © Andrea Savorani Neri/NurPhoto via Getty Images

Новоименовани француски премијер Мишел Барније намерава да именује левичарски оријентисане чланове у кабинет како би избегао да се нова влада одмах суочи са изгласавањем неповерења, док истовремено тражи подршку крајње деснице, преноси "Политико".

Коалиција левичарских партија Нови народни фронт, која је на изборима у јуну освојила највише гласова, оптужила је председника Емануела Макрона да је "покрао" изборе након именовања Барнијеа за премијера.

Барније, чак и уз подршку Макрона, може да рачуна на 200 места у парламенту, односно 89 мање од апсолутне већине.

Имајући то на уму, Барније жели да попуни кабинет са најмање четири различита политичка профила да би задовољио што више посланика, наводи "Политико".

Чланови Новог народног фронта су обећали да ће подржати захтев за изгласавање неповерења Барнијеовој администрацији, а умерени левичари су саопштили да неће сарађивати са таквом владом. Барнијеу ће бити потребан јак кандидат за министра финансија, јер је стање финансија Француске најпроблематичније питање.

Како се наводи, будући министар ће морати да донесе непопуларне одлуке, као што је смањење трошкова и повећање пореза.

Шеф француског органа за транспарентност Дидије Мигод могао би да буде једна од опција, пише "Политико".

Иако је Барније нагласио да ће његова влада раскрстити са Макроновом политиком, он није искључио могућност да на функцији у влади задржи неке актуелне министре.

Неки од њих, попут одлазеће министарке културе Рахиде Дати, изјавили су да се надају да ће се придружити новој администрацији. И Жералд Дарманен би могао да задржи позицију министра унутрашњих послова.

Не очекује се да ће Барније именовати чланове десничарског Националног окупљања у кабинет, јер би то удаљило центристе, али постоји могућност да ће усвојити део њихове агенде, као што је поновно оснивање министарства за имиграцију.

image