Свет

Италијански мислилац: Москва све ближе дефинитивном решењу "украјинског проблема"

У Москви се све више шири идеја о рату који би довео до дефинитивног елиминисања "украјинског проблема". Став руских војсковођа је већ очигледан, пише Андреа Марћиљано
Италијански мислилац: Москва све ближе дефинитивном решењу "украјинског проблема"www.globallookpress.com © © Belkin Alexey

Рат у Украјини би ускоро могао да прерасте оквире Специјалне војне операције и претвори се у много шири рат, који би дефинитивно елиминисао "украјински проблем", пише италијански политички писац Андреа Марћиљано за сајт "Електомагацине".

Специјална војна операција је ограничена и усмерена искључиво на обезбеђивање такозване руске мањине у Донбасу, која ту чини 90 одсто становништва и заправо је апсолутна већина, али је та већина, захваљујући политици влада у Кијеву, била лишена свих права, па и оних најосновнијих.

Најпре Порошенко, а затим и Зеленски, прогресивно су ускраћивали Русима право на постојање, присиљавајући Москву, после дугих и бескорисних преговора, на војну интервенцију.

Рат у Донбасу није почео пре две године, подвлачи Марћиљано. Овај рат траје много дуже, и то откада је влада, на челу са Порошенком, почела да врши репресију над Русима у Донбасу и систематски забрањује употребу руског језика широм земље.

Како је, између осталог, у интервјуима признала и Викторија Нуланд, овај рат покренуо је Вашингтон, а Украјина је већ дуго опсесија америчког естаблишмента и такозваних неоконзервативаца.

Сада је, међутим, проблем очигледно нешто друго, тврди италијански писац. Русија, принуђена да интервенише у Донбасу, наишла је на "отпор" који превазилази стварне снаге Украјине. Међу Украјинцима се раширио осећај дезоријентације и жеља за бекством, што показује и чињеница да је скоро половина становника Украјине побегла у иностранство да не би били послати на фронт.

Становништво Украјине се готово преполовило а, осим новца и оружја, Зеленски непрекидно тражи и принудни повратак свих избеглица из Европе.

Кијевска влада може још да рачуна само на младе националисте, које су настали као последица двадесетак година упорне пропаганде. Али, они би били веома тихи да нема оружја и људи које је обезбедио НАТО. У Курској области се користе специјалне јединице, пресвучене у украјинске униформе, а ти људи, као што се чује на снимцима, ко зна зашто, разговарају на енглеском, додаје Марћиљано.

Међутим, офанзива "Украјине" у Курску се брзо истопила. Управо траје споро и крваво повлачење украјинских трупа, док руске снаге настављају напредовање у Донбасу.

Такво је стање ствари, барем како то можемо закључити из дима пропаганде и дезинформација, пре свега оне западне.

Зеленски, путујући по Европи и Италији, увек у униформи иако га нико никада није видео у близини фронта, прича о фантастичним плановима за "украјинску победу". И, наравно, наставља да тражи оружје и новац.

Зеленски има, наравно, веома издашне спонзоре на Западу. Он је одувек био добар слуга. Међутим, сада многи мисле да би га требало заменити. Нова Трампова администрација, као што је познато, има намеру да што пре оконча сукоб са Русијом.

Ипак, остало је још неколико месеци, барем до новембра, као и антируска тврдоглавост Британаца. То се није променило ни са новом лабуристичком владом у Лондону.

Шта ће Москва сада урадити, да ли ће Руси у Украјини наставити са Специјалном војном операцијом, пита се италијански мислилац.

У Москви се све више шири идеја о рату који би довео до дефинитивног елиминисања "украјинског проблема". Став руских војсковођа је већ очигледан, а и сам Путин је све ближи овој идеји, тврди Марћиљано.

image