Свет

Си-Ен-Ен: Украјински здравствени систем преоптерећен "скоро непрекидним приливом" рањеника

Москва је оценила да је само упад у Курску област већ довео до губитка више од 12.000 војника за Кијев
Си-Ен-Ен: Украјински здравствени систем преоптерећен "скоро непрекидним приливом" рањеникаGetty © Diego Herrera Carcedo/Anadolu via Getty Images

Репортажа Си-Ен-Ена о украјинским болничким возовима који се користе за транспорт "скоро непрестаног прилива рањеника" са прве линије фронта указала је на оптерећење здравственог система у земље.

"Већина градова у источној Украјини има потешкоће да пронађе довољно болничких кревета за смештај скоро непрестаног прилива жртава са линија фронта", пише амерички медиј. 

Постоји неколико специјализованих возова ове врсте, а у репортажи Си-Ен-Ена се детаљи о њима представљају као високо поверљиве информације. Никакви детаљи о возовима нису пружени, осим што амерички новинари наводе да је пут трајао девет сати. 

Описи капацитета возова били су наизглед противречни. Наводи се да је главни здравствени радник у возу рекао да "овде можемо да урадимо скоро све", мислећи на јединицу интензивне неге, али је касније рекао да лекари на возу могу да спроведу само мање операције зарад заустављања крварења и да не могу чак ни да позову спољне консултанте.

У извештају се инсинуира да би Русија могла да циља ове болничке возове, јер је "недавно било неколико напада близу  железничких станица и друге инфраструктуре".

Украјина користи железницу за транспорт оружја и појачања до линије фронта, и Русија је више пута циљала такве испоруке. Истовремено, Москва каже да, за разлику од Кијева, никада не напада цивилне циљеве.

Раније ове недеље, секретар руског савета безбедности Сергеј Шојгу је напоменуо да Украјина сноси велике жртве у сукобу, оптуживши Кијев да је у много наврата одбијао могућности да смањи тензије и оконча непријатељства.

"Био је први талас мобилизације, други талас мобилизације... Смањили су старосну границу за мобилизацију. То није било потребно", рекао је он у интервјуу.

"Сваког дана у просеку изгубе 28 квадратних километара. Сваког дана. Али најважније је да сваки дан изгубе до 2.000 људи", истакао је Шојгу.

Владимир Зеленски изјавио је у фебруару да је Украјина у сукобу изгубила око 31.000 људи, у шта су посумњале чак и присталице Кијева на Западу.

Са друге стране, Министарство одбране Русије проценило је да је украјински упад у Курску област већ коштао његову војску преко 12.000 жртава од среде.

Кијев је ове године увео нови систем регрутације како би повећао стопу по којој принудно уписује грађане у војну службу.

image