Свет

Отворено писмо незадовољног читаоца у Немачкој због забране РТ: Где је нестала слобода говора?

Зашто сам могао да купим "Правду" у Западном Берлину на врхунцу Хладног рата, а сада ми више није дозвољено да читам РТ на немачком како бих се информисао, што је и примерено грађанину у демократској држави, пита се читалац "Берлинер цајтунга"
Отворено писмо незадовољног читаоца у Немачкој због забране РТ: Где је нестала слобода говора?Getty © Hiroshi Higuchi

Читалац "Берлинер цајтунга" написао је отворено писмо редакцији листа у коме је изразио незадовољство због забране руских медија, међу којима је и РТ, и гушења сваке алтернативне тачке гледишта у немачком медијском простору.

Након што је баварска Kанцеларија за заштиту Устава оптужила неколико медија – укључујући "Берлинер цајтунг" – да користе руску пропаганду, на адресу редакције немачког листа су стигла бројна писма подршке.

"Хвала Вам што сте ми омогућили да у вашим новинама пронађем извештаје и коментаре који се разликују од оних у мејнстрим медијима", објавио је немачки лист писмо једног свог читаоца.

"Зашто сам могао да купим 'Правду' у Западном Берлину на врхунцу Хладног рата, а сада ми више није дозвољено да читам РТ на немачком како бих се информисао, што је и примерено грађанину у демократској држави? Зашто ми моја влада ускраћује право на информисаност и прети ми затвором", запитао је он.

Читалац је запитао и зашто је у САД могуће чути изјаву америчког економисте Џефрија Сакса да је стално прелажење црвених линија Москве намерна стратегија НАТО-а на челу са САД за дестабилизацију Русије, али не у Немачкој.

Примећује да је у Украјини сасвим прихватљиво да националисти на Мајдану сруше демократски изабрану владу, чак користећи оружану силу против полицијских снага.

"Зашто немачким грађанима није дозвољено да учине исто, ако верују да се њихова влада све више удаљава од демократских стандарда? Одакле та толеранција двоструких стандарда", пита се грађанин Немачке.

Такође, није му јасно где је нестала слобода говора и зашто данас не може да каже да је сукоб у Украјини "руски одбрамбени рат", без ризика да буде осуђен.

"Зар не би било препоручљиво да се вратите у службу народа? Осећам да се стављате у службу оних на власти који немилосрдно спроводе интересе богатих и моћних на овом свету", закључио је читалац који се потписао као "незадовољни демократски грађанин наклоњен пацифизму".

image