Свет

Шта спремају? САД наручиле студију о последицама нуклеарних удара у источној Европи

Студија би требало да укључује симулацију сценарија у којем се регион суочава са атомском катастрофом, показују амерички државни документи
Шта спремају? САД наручиле студију о последицама нуклеарних удара у источној ЕвропиGetty © redtea

Министарство одбране САД наручило је симулацију утицаја нуклеарног сукоба на светску пољопривреду.

Према обавештењу о конкурсу објављеном раније ове недеље на платформи за владине набавке, студија би требало да буде усредсређена на регионе "изван источне Европе и западне Русије", пошто би ови потоњи изгледа били епицентар хипотетичког размештања нуклеарног оружја у симулацији.

Пројекат ће предводити Инжењерски корпус америчке војске, Центар за инжењерско истраживање и развој (ЕРДЦ).

Како се наводи, ЕРДЦ је већ за извођача изабрао "Тера аналитикс", компанију са седиштем у Колораду која је специјализована за напредну визуелизацију и анализе података. Међутим, наводи се да су други потенцијални извођачи позвани да поделе своје предлоге ако су у могућности да пруже сличне услуге.

У обавештењу су наведени захтеви које извођачи морају да испуне, као што су обезбеђивање особља, опреме, објеката, надзора и других ствари неопходних за спровођење студије.

Извођач би, између осталог, морао да укључи мапирање из ваздуха у симулацију и моделује сценарио у коме се дешава "недеструктивни нуклеарни догађај". Цена уговора је одређена на 34 милиона долара.

Из обавештења није јасно како Пентагон намерава да користи студију. Међутим, конкурс је објављен у тренутку када се дијалог о потенцијалном нуклеарном рату интензивира, у светлу сукоба у Украјини и растућих тензија између НАТО-а и Русије.

Многи стручњаци упозоравају да би директна конфронтација Русије и блока који предводе САД могла довести до нуклеарне катастрофе. Према Федерацији америчких научника, Вашингтон и Москва контролишу највеће атомске арсенале на свету, са око 5.000, односно 5.500 бојевих глава.

"Њујорк тајмс" је прошлог месеца известио да је америчка администрација одобрила нову верзију своје нуклеарне стратегије. Према писању листа, документ је наложио америчким снагама да се припреме за могуће координисане нуклеарне сукобе са Русијом, Кином и Северном Корејом.

Русија је често упозоравала да би војна подршка Запада украјинској влади могла да погорша тренутни сукоб и да прерасте у светски рат. Руско руководство недавно је разматрало да прилагоди сопствену нуклеарну доктрину како би се омогућили превентивни нуклеарни удари.

Москва је, међутим, доследно изјављивала да се нуклеарни рат никада не сме водити.

image