Свет

Телеграм ипак поклекао? Медији: Паризу предати подаци о злочинима над децом

Француски лист "Либерасион" наводи да су његови извори потврдили да је Телеграм већ неко време спремнији да сарађује са правосудним системом
Телеграм ипак поклекао? Медији: Паризу предати подаци о злочинима над децомGetty © Marina Komrakova

Након што су француске власти ухапсиле оснивача Телеграма Павела Дурова, Телеграм почео је да одговара на захтеве Париза, пише "Либерасион", наводећи да су до сада француској страни већ предати подаци о неким злочинима над децом. 

"Према нашим информацијама, платформа за размену порука је одговорила на захтеве Канцеларије за малолетнике националне полиције и жандармерије у вези са неколико кривичних истрага, пруживши материјал који би могао да помогне у идентификацији одређених осумњичених. Конкретно, реч је о злочинима над децом", наводи се у тексту.

Лист даље подсећа да велики број тужилаштава у Француској води процесе у којима се од Телеграма захтева да преда одређене информације. Поред тога, сарадницима државних органа се саветује да обнове раније обустављене истраге. 

"Либерасион" истиче и да се власти у Белгији, такође, надају сарадњи са Телеграмом

"Ми смо заиста приметили да је Телеграм већ неко време спремнији да сарађује са правосудним системом. Помно пратимо ово питање у нади да ће сарадња наставити да се развија у правом смеру", рекли су из федералног тужилаштва Белгије. 

Подсетимо, тужилац Лора Беко је открила да је Телеграм привукао пажњу истражитеља након што су одлучили да игноришу захтеве Одељења за сајбер-криминал, укључујући и оне који се тичу дечије порнографије. 

Дуров је због одбијања да сарађује са француским властима ухапшен 24. августа у Паризу. Оптужен је за читав низ кривичних дела, укључујући и за саучесништво у управљању интернет платформом у циљу обављања незаконитих трансакција организоване групе.

Поводом његовог хапшења огласио се и бивши амерички обавештајац Едвард Сноуден, који је изјавио да је хапшење оснивача Телеграма напад на основно право слободе говора.

Дуров је пуштен уз кауцију од пет милиона евра, али му је за сада забрањен излазак из Француске, а тужилац Лора Беко тврди да оснивач Телеграма сада сарађује са истрагом. 

image