Свет

Мађарска од Брисела потражује две милијарде евра које је утрошила на заштиту спољне границе ЕУ

Спремни смо да тужимо Европску комисију након што је делимично или у целости надокнадила трошкове које су имале друге државе чланице, рекао је Орбанов шеф кабинета
Мађарска од Брисела потражује две милијарде евра које је утрошила на заштиту спољне границе ЕУ© Marton Monus/picture alliance via Getty Images

Мађарска је спремна да тужи Европску комисију како би надокнадила трошкове заштите спољне границе Европске уније, што ју је коштало око две милијарде евра, рекао је Ђерђељи Гуљаш, шеф кабинета премијера Виктора Орбана.

"Спремни смо да тужимо Европску комисију након што је делимично или у целости надокнадила трошкове које су имале друге државе чланице штитећи шенгенску границу", рекао је Гуљаш новинарима.

Додао је да је Мађарска протеклих година потрошила две милијарде евра на заштиту шенгенске границе, а није добила никакав значајан допринос од Уније.

Орбан је затворио главну транзитну руту кроз Мађарску за стотине хиљада тражилаца азила 2015. године, чиме је оснажио подршку код куће, али је навукао критике многих савезника у Европској унији, преноси Ројтерс.

Алудирајући на најаву Немачке да ће пооштрити контроле на копненим граничним прелазима како би спречила нелегалне миграције, Гуљаш је рекао да се виде промене у Европи и да ће се, уколико се Шенгенски споразум доследно не примењује - пропасти.

image