Свет

"Гугл" на удару: Систем вештачке интелигенције технолошког гиганта брине ЕУ

Регулаторна тела су забринута да би развој система вештачке интелигенције могао да угрози податке корисника
"Гугл" на удару: Систем вештачке интелигенције технолошког гиганта брине ЕУGetty © Sean Gallup / Staff

Ирска организација за заштиту приватности отворила је истрагу о раду "Гугловог" система вештачке интелигенције, што је нови корак у ескалирајућој борби европских регулатора са технолошким фирмама око развоја нове технологије.

Ирска комисија за заштиту података саопштила је да "Гугл" можда није довољно добро проценио како и да ли би прикупљање личних података Европљана ради развоја једног од његових модела вештачке интелигенције могло да угрози основна права и слободе.

Потенцијално кршење ЕУ правилника о приватности Европске уније - Опште уредбе о заштити података (ГДПР), може резултирати казном од више милиона евра до 4 процента глобалних годишњих прихода "Гугла", објашњава "Политико".

Европски регулатори забринути су да би технолошки гиганти развојем нових система вештачке интелигенције могли да угрозе приватност и личне податке корисника.

Ирске власти, које надгледају многе велике технолошке фирме са седиштем у ЕУ, прошле године су наредиле "Иксу", "Мети" и "Гуглу" да одложе обуку о вештачкој интелигенцији и престану да користе неке јавне податке Европљана, попут постова.

Раније овог месеца, "Икс" је пристао да престане да користи јавне објаве европских корисника прикупљене без њиховог пристанка. "Мета" је у јуну објавила да је суспендовала свој план прикупљања јавних постова и фотографија Европљана због забринутости регулатора. Компанија је касније рекла да неће објавити један од својих нових АИ производа, позивајући се на "непредвидиве" прописе блока.

"Гугл" је прошле године такође морао да одложи покретање АИ Џеминија, а ирске власти сада испитују ПаЛМ 2, модел који се користи за генерисање текста на различитим језицима.

image