Шпански премијер Санчез се састао са венецуеланским опозиционаром Гонзалесом

Санчез је претходно изјавио да његова влада неће узети у обзир гласање у парламенту о признању Гонзалеса за победника на председничким изборима у Венецуели

Шпански премијер Педро Санчез састао се данас у Мадриду са лидером опозиције Венецуеле Едмундом Гонзалесом, дан након што је доњи дом шпанског парламента изгласао признање Гонзалеса као победника на председничким изборима у Венецуели у јулу.

"Едмунду Гонзалесу желим топлу добродошлицу у нашу земљу, давање њему азила наглашава хуманитарну посвећеност Шпаније и солидарност са Венецуеланцима. Разговарали смо о озбиљној ситуацији у Венецуели и потреби да заједно радимо на транзицији ка демократији", написао је Санчез на свом налогу на мрежи Икс.

Гонзалес је у одвојеној изјави захвалио Санчезу, његовој влади и шпанском народу на добродошлици, преноси Ројтерс.

"Разговарали смо о озбиљној ситуацији у Венецуели и потреби да заједно радимо на транзицији ка демократији", рекао је Гонзалес.

Санчез је претходно изјавио да његова влада неће узети у обзир гласање у парламенту о признању Гонзалеса за победника на председничким изборима у Венецуели.

Пошто се Гонзалес од недеље склонио у Шпанију, већина од 177 посланика различитих партија у Доњем дому који има 350 места усвојила је данас симболичан акт у коме се наводи да је он победио на изборима 28. јула.

После избора одржаних у јулу, венецуеланска опозиција је објавила резултате гласања и тврди да је седамдесетпетогодишњи Гонзалес однео убедљиву победу.

Међутим, званична венецуеланска Изборна комисија прогласила је Николаса Мадура победником, а он је одбацио међународне критике као десничарску заверу.

САД, Аргентина и Перу признале су Гонзалеса за новоизабраног председника.