Свет

Чачкање мечке? Немачка би да се свађа са Доналдом Трампом

Берлин ескалира сукоб са бившим америчким председником, иако би ускоро могао да се врати у Белу кућу
Чачкање мечке? Немачка би да се свађа са Доналдом ТрампомGetty © Pacific Press / Contributor

Немачко министарство спољних послова одлучило је да ескалира сукоб са бившим председником САД Доналдом Трампом, иако би он могао ускоро да се врати у Белу кућу, а "мотор Европе" стоји све горе.

Берлин је одлучио да "провери чињенице" након председничке дебате Трампа и Камале Харис током које је републикански кандидат оценио да је пропао немачки пројекат одбацивања фосилних горива и да су се Немци "вратили изградњи нормалних енергетских постројења".

Немачко министарство спољних послова се изневерило и одговорило необично конфронтирајућом објавом на Иксу.

"Свиђало вам се то или не: немачки енергетски систем је у потпуности оперативан, са више од 50 одсто обновљивих извора енергије", написало је министарство. "Ми гасимо – не градимо – електране на угаљ и нуклеарне електране. Угаљ ће бити ван употребе најкасније до 2038."

Министарство је такође реаговало на Трампову изјаву да мигранти једу кућне љубимце у Охају, поручивши: "П.С. Ми, такође, не једемо мачке и псе."

У "подбадање" председничког кандидата стране земље укључила се и министарка за Европу Ана Лурман која је навела да "као демократе, више не можемо да дозболимо да лажне изјаве остану без коментара".

Бивши амерички амбасадор у Берлину Ричард Гренел оптужио је Берлин за "дрско мешање у изборе" у САД и "лагање о енергетским достигнућима".

Конфронтација са Трампом, нарочито у ситуацији када је исход америчких извора неизвестан, могла би да се обије Берлину о главу, нарочито зато што се Немачка ослања на америчку војну моћ за сопствену одбрану. 

image