Свет

Трампова стратегија за Украјину: Борбе се настављају јер Бајден спава за воланом

Према речима републиканског кандидата за потпредседника, Москва, Кијев и ЕУ желе да се сукоб оконча, али борбе се настављају јер Бајден "спава за воланом" , а Харис "не зна шта ког ђавола ради"
Трампова стратегија за Украјину: Борбе се настављају јер Бајден спава за воланом© Tanjug/AP Photo/Alex Brandon

Републикански председнички кандидат Доналд Трамп има конкретан предлог за окончање сукоба између Русије и Украјине, тврди његов избор за потпредседника, сенатор из Охаја Џеј Ди Венс.

Трамп је више пута рекао да ће "у року од 24 сата" прекинути борбе ако буде изабран. Последњи пут је то рекао на дебати са потпредседницом и кандидатом демократа Камалом Харис.

"Да бисте окончали рат, потребан вам је неко кога се људи пре свега плаше", рекао је Венс. 

Упитан о томе како би изгледао мировни предлог Трампа, Венс је изнео сценарио који је сматрао вероватним. Тренутна линија контакта би постала демилитаризована зона, "јако утврђена тако да Русија више не изврши инвазију", рекао је Венс гостујући у подкасту бившег сарадника ЦИА Рајану Шону.

Украјина би могла да задржи своју независност и суверенитет, али Русија мора да добије гаранцију неутралности од Украјине – да не улазе у НАТО или друге сличне институције, рекао је Венс.

У међувремену, реконструкцију Украјине би морале да финансирају првенствено Немачка и земље ЕУ, које је Венс оптужио да подржавају ратне напоре Кијева.

Према Венсовим речима, Москва, Кијев и ЕУ желе да се сукоб оконча, али борбе се настављају јер Бајден "спава за воланом" , а Харис "не зна шта ког ђавола ради".

"Њихова политика је да баце новац на тај проблем и надају се да су Украјинци у  стању да остваре војну победу за коју чак и они сами говоре да не могу да је постигну. Трампова позиција је да буде и јак и паметан и преговара о крају ситуације", тврди Венс.

Даље је додао да му је доста "трошења америчких живота ради бивања полицајцем целог света", као и да је америчка политика према Русији "глупа".

Венс се противи даљем америчком финансирању украјинских ратних напора, оптужујући Белу кућу да "нема одржив план" за победу Кијева.

У тексту "Њујорк тајмса" у априлу, он је тврдио да би за победу било потребно више трупа него што би Украјина могла да мобилише и више оружја него што САД могу да произведу.

Русија је истакла да је неутралност Украјине један од њихових главних циљева. У међувремену, Кијев је одбацио било какве разговоре који се не заснивају на "формули мира" Владимира Зеленског, листи максималистичких захтева које је Москва исмевала као "одвојене од стварности".

image