Свет

УДБА у Бриселу: Кандидаткиња Словеније за ЕУ комесарку оптужена за везе са југословенском службом

Шефица словеначке делегације Европске народне партије (ЕПП) у Европском парламенту Романа Томц изјавила је да је нова кандидаткиња те земље за комесарку Марта Кос "потпуно неприхватљива" и "проблематична" за ЕПП
УДБА у Бриселу: Кандидаткиња Словеније за ЕУ комесарку оптужена за везе са југословенском службомwww.globallookpress.com © Zhao Dingzhe

Кандидаткиња из Словеније за место у Европској комисији Марта Кос могла би да остане без нове функције због својих наводних веза са некадашњом југословенском Управом државе безбедности (УДБА).

Шефица словеначке делегације Европске народне партије (ЕПП) у Европском парламенту Романа Томц изјавила је за "Јуроњуз" да је нова кандидаткиња те земље за комесарку "потпуно неприхватљива" и "проблематична" за ЕПП, највећу групу у парламенту.

Она је изразила забринутост због недостатка искуства Марте Кос на извршном нивоу власти, али и због наводних веза те словеначке политичаре и УДБЕ.

"Можете ли да замислите да би неко у, на пример, Немачкој предложио кандидата са који је у прошлости био сарадник Штазија?" упитала је, мислећи на бившу источнонемачку тајну службу.

Она је рекла да су неке њене колеге у Европском парламенту "изузетно нервозне" када чују да има сарадника УДБЕ "међу нама или чак као кандидата за Комисију".

"За нас то није дозвољено", додала је она, назвавши поступање са именовањем државног комесара "понижењем" због којег је Словенија изложена ризику да буде сматрана "проблемом" у ЕУ.

Марта Кос је за "Јуроњуз" демантовала оптужбе, тврдећи да су гласине о њеним наводним везама са југословенском службом испливале уочи председничких избора у Словенији 2022. године како би је дискредитовале.

Љубљана је у први мах за место у Комисији кандидовала Томажа Весела, али је била приморана да га у последњем тренутку промени зато што је председника ЕК Урсула фон дер Лајен од Словеније захтевала да номинује жену.

image