"Волстрит џорнал": Због страха од руске војске преостали "абрамси" удаљени са линије фронта

Крајем августа часопис "Милитари воч" пренео је вест да је Украјина изгубила 20 од 31 испорученог "абрамса"

Оружане снаге Украјине избегавају да користе тенкове западне производње на бојном пољу, због великог ризика од њиховог уништења, пише "Волстрит џорнал".

"Десетине напредних тенкова западне производње украјинска војска почела је да користи на бојном пољу само у ретким случајевима. Неки од њих су оштећени, уништени или заплењени", наводи амерички лист.

Као посебан пример наводи се 47. механизована бригада Оружаних снага Украјине, која се надала да ће, употребом тенкова М1А1СА "абрамс" америчке производње, успети да направи продор.

Међутим, њихова оклопна возила заправо "мирују на терену", на неколико километара од фронта јер постоји велика опасност да их изгубе услед напада руске војске. 

Генерал америчке војске Џејмс Рејни, који је на челу америчке Команде за модернизацију наоружања и војне опреме, за амерички лист признао је да је оклопним јединицама Оружаних снага САД хитно потребна модернизација.

"У блиској будућности апсолутно морамо да извршимо нека хитна прилагођавања како бисмо одржали континуирану борбену ефикасност наших оклопних формација", рекао је Рејни.

Подсећања ради, крајем августа часопис "Милитари воч" пренео је вест да је Украјина изгубила 20 од 31 испорученог "абрамса", док се према најновијим подацима са сајта "Лост армор" видео снимцима и фотографијама може потврдити губитак 16 тенкова ове врсте.