Нове бригаде, стара возила: Чиме ће бити опремљене нове јединице украјинске војске?

Уместо "абрамса", "бредлија" и "леопарда", нове јединице украјинске војске биће опремљене старијом совјетском и западном опремом

Прошле јесени, када је почињала руска офанзива у источном делу Украјине, украјинска војска покренула је формирање прве од 11 нових бригада, са бројевима од 150 до 160, а са овим јединицама копнене снаге требало је да буду повећане за 10 одсто.

У теорији, ове бригаде су - након око шест месеци обуке - требало да буду распоређене дуж линије фронта и да буду употребљене за обрану источног дела фронта, држање линије одбране на јужном или да нападну на северном делу фронта.

Међутим, у пракси, овим бригадама очајнички недостаје савремено наоружање и то би могао постати озбиљан проблем за Украјинце јер нове, лоше опремљене замењују старе али боље опремљене бригаде, будући да је у току ротација ових других, које се након дужег времена, у неким случајевима и по 18 месеци константне борбе, повлаче са линије фронта, пише "Форбс".

"Остаје мистерија где ће Украјина пронаћи довољно механизоване опреме да наоружа ове јединице. Већ постоји недостатак борбених возила пешадије (БВП)", наводи портал "Милитариленд", који се бави проучавањем украјинске војске и праћењем тока СВО.

Тако се на фотографијама са обуке једне од нових бригада - 154. механизоване - насталим можда у Украјини, а можда и у НАТО бази у Чешкој, може видети да ће јединица бити опремљена возилима БМП-1 и БРДМ-2 из 1960-их, француским транспортерима ВАБ из 1970-их и америчким М-1117 из деведесетих година прошлог века.

Како преноси "Форбс", ниједно од ових возила нема оклоп дебљи од 33 мм и способан је таман толико да заштити посаду од ватре из митраљеза. Према писању америчког листа, постоји могућност да се бригада опреми тежим возилима, попут старих тенкова Т-62 који су такође примећени на полигону за обуку, а које је украјинска војска успела да заплени на фронту.

Ипак, уколико 154. механизована заиста буде опремљена овим тенковима, то ће бити разлог за бригу за војску, која у највећој мери користи релативно модерне верзије тенкова Т-64 и Т-72, као и мањи број "челенџера 2", "абрамса", "леопарда 1 и 2", које су јој донирале западне земље.

Читавој ситуацији не помаже ни то што су западне испоруке оклопних возила знатно успорене од периода пре украјинске офанзиве 2023. године, а према оцени главнокомандујућег украјинске војске Александра Сирског, управо је смањивање испоруке главни разлог зашто се нове бригаде формирају без савремених возила.

"Планиране испоруке наоружања и опреме би нам омогућиле да наше нове бригаде, које су већ формиране или су у процесу формирања, постану оперативне у што краћем року", рекао је Сирски за Си-Ен-Ен и додао:

"Наравно, ово би имало утицаја и на укупан ниво наших способности".