Председник Бугарске лобира за проширење пословне сарадње са Кином

Радев је позвао Кину да повећа улагања у Бугарској у тренутку у ком су ЕУ и Кина на ивици трговинског рата

Председник Бугарске Румен Радев инсистирао је на успостављању директне авионске линије између Софије и Пекинга и на отварању филијале кинеске банке ради јачања пословних веза између две земље, преноси "Еурактив".

Радев је говорио на бугарско-кинеском пословном састанку у Софији, на којем су били презентовани водећи кинески производи и услуге. Ове године се навршава 75 година од успостављања дипломатских односа између две земље.

"Не треба заборавити чињеницу да је Бугарска друга земља у свету која је признала Народну Републику Кину. Чак се шалим да прва држава формално више не постоји (СССР), тако да смо у пракси ми прва држава", истакао је Радев.

Говорећи о својој званичној посети Пекингу 2019. године, бугарски лидер је подсетио да је са кинеским колегом Си Ђинпингом потписао декларацију о успостављању стратешког партнерства између Бугарске и Кине.

"После ове декларације и даље очекујем да ће се неке ствари десити. Пре свега, да имамо филијалу кинеске банке у Бугарској како би дошло до интензивирања пословних односа и, друго, да имамо директну авио линију између Пекинга и Софије за повећање пословања и туризма", рекао је шеф државе.

Како истиче бриселски портал, Радев ово говори у тренутку у коме су ЕУ и Кина на ивици трговинског рата, при чему свака страна оптужује другу за давање субвенција које подривају конкуренцију.

Кина се последњих година етаблирала као веома важан партнер Бугарске, а Бугарска на Кину гледа са великим поштовањем, додао је Радев.

Кина је седми највећи трговински партнер Бугарске, према подацима Националног статистичког института за 2022. Истовремено, увоз кинеске робе у Бугарску порастао је за скоро 50 одсто између 2021. и 2022. године.

У јуну 2024. кинеска компанија отворила је велику фабрику алуминијумских компоненти за електричне аутомобиле. Раније је једна бугарска компанија неколико година склапала кинеске аутомобиле, али се посао показао неуспешним и фабрика је затворена.

Извештај немачке фондације Фридрих Науман из 2023. године о "Скривеном присуству Кине у Југоисточној Европи" истиче да кинеске фирме у Бугарској улажу углавном у пољопривреду и производњу релативно малог обима.

Током протекле деценије, односи између Бугарске и Кине су се продубили и проширили, али без већих "пробоја", наводи се у извештају. 

У извештају се такође истиче да Кина није успела да се успостави као велики инвеститор у Бугарској, те да није чак ни међу првих 20. Луксембург, Аустрија и Немачка су 2021. године биле три највећа инвеститора у земљи. 

"Надам се да је ово први, али не и последњи корак и да нам обострано корисна сарадња тек предстоји. Изложба коју смо видели сведочи о огромном успеху Кине, посебно у производњи електричних аутомобила. Бугарска је такође доживела огроман успех последњих година, а за нас је аутомобилски сектор један од најбрже растућих у овом тренутку са преко 350 компанија и 11 одсто БДП-а", рекао је Радев на форуму.

Он је такође позвао кинеске компаније да искористе добре услове за пословање у Бугарској.