Берлин остаје при одлуци: Не шаљемо "таурус" Кијеву, разговори САД и Велике Британије нас се не тичу

Pортпарол немачке владе је нагласио да се став немачке владе није променио од када је дала зелено светло за ограничену употребу немачког наоружања дубоко у руској територији у близини Харковске области

Разговори између САД и Велике Британије о могућности удара по циљевима дубоко унутар територије Руске Федерације не тичу се немачког наоружања, а одлука канцелара Олафа Шолца да Украјини не испоручи крстареће ракете "таурус" остаје непромењена, изјавио је портпарол немачке владе Штефен Хебестрајт.

Подсећања ради, у медијима су се појавиле информације да би Сједињене Америчке Државе и Велика Британија крајем септембра на седници Генералне скупштине УН у Њујорку могле да објаве да дозвољавају Кијеву да употреби западно оружје за ударе на територију Русије.

Амерички председник Џозеф Бајден има заказан састанак са британским премијером Киром Стармером где се очекује да ће донети одлуку да украјинској војсци укину забрану употребе западног оружја дугог домета за ударе дубље на територију Русије, не само на Крим и нове регионе за које тренутна ограничења не важе.

"Спекулације о којима је реч тичу се оружја које ми уопште нисмо испоручили и стога нису потребне никакве измене", рекао је Хебестрајт новинарима на брифингу владе.

Он је нагласио да се став немачке владе није променио од када је дала зелено светло за ограничену употребу немачког наоружања дубоко у руској територији у близини Харковске области. Такође, према речима портпарола немачке владе, ништа се не мења ни у вези са ставом о испоруци ракета "таурус" Украјини.

"Савезни канцелар је веома одлучан по овом питању и не видим никакву промену у његовом мишљењу", нагласио је он.

Портпарол владе је додао да је Берлин примио к знању изјаве руског председника Владимира Путина на ову тему. Председник Руске Федерације је током јучерашњег изјаве за ТАСС истакао да би у случају дозволе употребе западног наоружања за ударе по циљевима у дубини руске територије значило улазак НАТО-а у сукоб.

"Ако та одлука буде донета, то ће значити ништа друго до тога да се ради о директном учешћу земаља НАТО-а, САД, европских земаља у рату у Украјини. И то, природно, суштински мења саму суштину, природу сукоба. То ће значити да земље НАТО-а ратују против Русије. А, уколико је то тако, онда ћемо ми усвојити одговарајућу одлуку, полазећи од претњи са којима се суочавамо," упозорио је руски председник.