Европска комисија о Путиновом упозорењу: Ништа неће променити наш став

Иако свака држава чланица Уније која Кијеву даје оружје има право да одлучује о томе под каквим условима се оно може користити, став шефа европске дипломатије Жозепа Бореља о питању далекометног оружја је добро познат, каже Петер Стано

Ништа неће изменити наш став, наставићемо да подржавамо Кијев, рекли су данас из Европске комисије реагујући на јучерашње упозорење председника Русије Владимира Путина да, уколико Кијеву буде било одобрено да користи ракете дугог домета, то ће онда значити да земље НАТО-а ратују против Русије. 

"Ништа од онога што је рекао (Путин) неће довести до промене нашег става. Ми ћемо наставити да подржавамо Украјину, укључујући и војну подршку. Разговори о укидању ограничења на коришћење оружја које земље ЕУ испоручују (Кијеву) се настављају. Видимо резултате ових дискусија, неке земље укидају ограничења", каже портпарол ЕК Петер Стано.

Ипак, он додаје да за сада не постоји консензус у оквиру Уније о том питању. Објашњава да "свака држава која Украјини испоручује оружје одлучује под каквим условима се оно може користити" и додаје да је "позиција врховног представника ЕУ (Жозепа Бореља) добро позната".

Борељ је, подсетимо, у августу позвао све чланице Уније да одобре Кијеву да користи западно наоружање без ограничења, што Украјинци захтевају још од маја. 

"Таква ограничења употребе оружја морају бити потпуно укинута у циљу самоодбране Украјине. Опрема коју испоручујемо Украјини мора бити у потпуности искоришћена како би Украјина могла да изводи нападе по местима одакле Русија напада", рекао је шеф европске дипломатије на једном од последњих неформалних састанака министара спољних послова земаља чланице Уније.