Свет

Северна Кореја први пут показала тајно постројење за обогаћивање уранијума (ФОТО)

С обзиром да КЦНА није назначила локацију објекта, постоји могућност да се на фотографијама не види Јонгбјон, већ комплекс Кансонг у близини Пјонгјанга, који је дуго био у фокусу америчких обавештајних агенција као тајно нуклеарно постројење
Северна Кореја први пут показала тајно постројење за обогаћивање уранијума (ФОТО)Getty © Korea Summit Press Pool

Севернокорејски медији су први пут објавили фотографије тајног постројења ДНР Кореје за обогаћивање уранијума које се користи за прављење нуклеарног оружја, пише јужнокорејска агенција Јонхап.

Северна Кореја је 2010. године позвала америчког научника нуклеарне физике Зигфрида Хекера и показала му постројење за обогаћивање уранијума које се налази на простору нуклеарног комплекса Јонгбјон у провинцији Северни Пјонган, али ово је први пут да су те просторије представљене широј јавности.

Агенција КЦНА је раније јавила да лидер земље Ким Џонг Ун посетио Институт за нуклеарно оружје и производну базу "нуклеарних материјала за оружје", а на фотографијама одатле се види како прегледа контролни центар постројења за обогаћивање уранијума и упознаје се са процесима производње.

Како Јонхап појашњава, у извештају КЦНА није назначена локација објекта, па постоји могућност да се на фотографијама не види Јонгбјон, већ "комплекс Кансонг који се налази у близини Пјонгјанга, који је дуго био у фокусу америчких обавештајних агенција као тајно нуклеарно постројење".

Међународна агенција за атомску енергију (ИАЕА) је у августовском извештају саопштила да је Северна Кореја почетком априла завршила изградњу додатне зграде југозападно од главне зграде комплекса Кансонг, као и да је у мају почела обнављање још једне оближње зграде.

КЦНА наводи да је Ким Џонг Ун прегледао "градилиште зграде дизајниране да повећа тренутне могућности за производњу нуклеарног оружја".

Јонхап наглашава да објављене фотографије приказују модерне просторије са огромним каскадама центрифуга које се користе за обогаћивање уранијума, што може указивати на промену главног начина добијања нуклеарних материјала.

Агенција напомиње и да је Ким током посете нуклеарном постројењу био у пратњи "шефа одговорног за развој нуклеарног оружја", првог заменика шефа одељења Централног комитета Радничке партије Кореје Хонг Сунг Муа, и сугерише да је одлука Северне Кореје да демонстрира своја нуклеарна постројења повезана са предстојећим председничким изборима у САД.

Са друге стране, стручњаци спекулишу да би то могао бити знак скоре нуклеарне пробе.

image