Свет

Немачки стручњак упозорава након пада моста у Дрездену: Достићи ћемо статус земље у развоју

Већина великих мостова на западу Немачке није адекватна за данашње потребе, упозорава Мартин Мартенс
Немачки стручњак упозорава након пада моста у Дрездену: Достићи ћемо статус земље у развоју© Tanjug/Robert Michael/dpa via AP

Мост Карола, који се срушио у Дрездену раније ове недеље, није нужно и једини у Немачкој који би могао тако да заврши, упозорава стручњак Мартин Мертенс у интервјуу за "Шпигл".

Он напомиње да је велика већина мостова на западу земље изграђена пре 1980, а што значи да се они сада већ сматрају "дотрајалима", и да би на индексу оптерећења добили високе оцене.

"Имамо застарелу структуру из времена када су, из данашње перспективе, грађевински инжењери имали недовољно знања. Претпоставке из тог времена данас више нису тачне, мостовни инжењери су педесетих и шездесетих година, на пример, пројектовали мостове за 12.000 возила дневно и камионе до 24 тоне. Ако бисте данас овим инжењерима рекли да се на њиховим (мостовима) налази 120.000 возила и камиона од 44 тоне, не би веровали", каже Мартенс.

Он напомиње да је на урушавање оваквих мостова упозоравао још пре 25 година, али да у различитим периодима власти нису имале новца како би се бавили обнављањем инфраструктуре, као и да "улагања у друмски саобраћај нису била политички привлачна".

"Сада смо претрпели овај ударац у лице, и то снажан. Ако сада не реагујемо и не уложимо новац у нашу инфраструктуру, на крају ћемо достићи статус земље у развоју", упозорава немачки стручњак.

image