Ројтерс: Русија производи камиказа дрон са кинеским мотором

Европски обавештајци тврде да је производња нових дронова почела прошле године

Русија је прошле године почела да производи нови дрон дугог домета "харпија-А1" користећи кинеске моторе и делове, преноси Ројтерс позивајући се на два извора из европске обавештајне агенције.

Агенција наводи да је ИЕМЗ Купол, подружница руског државног произвођача оружја "Алмаз-Антеј", произвела више од 2.500 "харпија" од јула 2023. до јул 2024.

Раније није пријављено постојање новог руског дрона који користи кинеску технологију, наводи Ројтерс. 

Извори тврде да су "харпије" изазвале озбиљну штету на инфраструктури Украјине, као и да су наводно коришћене против војних и цивилних циљева. Независне потврде ових информација нема.

Семјуел Бендет, сарадник у Центру за нову америчку безбедност рекао је за Ројтерс да "харпија" представља "отклон" од ослањања Русије на иранске беспилотне летелице дугог домета.

"Ако се то дешава, то би могло да укаже на то да Русија сада може више да се ослони на домаћи развој, као и, очигледно, на Кину, пошто обе стране у овом рату зависе од многих кинеских компоненти за производњу дронова", рекао је он.

Из Пекинга је поручено да је Кина увек била посвећена политичком решењу украјинске кризе и наглашено да строго контролишу извоз робе која може да се употреби и у војне сврхе.