Свет

Градоначелник Лондона нуди смештај робијашима преко реда

Нема места у затвору, зато криминалце пустите напоље пре времена, а они пошто немају где да живе, поново се баве криминалом не би ли се вратили у затвор
Градоначелник Лондона нуди смештај робијашима преко редаGetty © photo by Mike Kemp/In Pictures via Getty Images

Упркос томе што престоница Уједињеног Краљевства кубури с недостатком стамбеног простора и бори се с енормним порастом бескућника – чак једна особа од 50 људи нема место за живот – градоначелник Лондона Садик Кан изјавио је да преступници који су одслужили затворску казну треба да имају предност у стамбеном збрињавању, преноси "Телеграф".

Ради се наиме о мери која би требало да утиче на смањење криминала, појаснио је Кан а потом додао да је недостатак смештаја један од главних разлога због којих се бивши робијаши поново одају криминалу.

Затвореници препуштени животу на улици чешће крше одредбе условне слободе – не јављају се редовно у полицију. Такође, већа је вероватноћа да ће се опијати и дрогирати. А уколико немају стално пребивалиште, врло су мале шансе да дођу до посла, односно реално је да ће се вратити криминалу.

Иначе, ове недеље ослобођено је 1.750 затвореника у оквиру владине шеме превременог пуштања на слободу – према којој преступници излазе на слободу пошто су одслужили само 40 одсто своје казне, а не као до сада половину казне. Ово је пак мера којом се решава проблем пребукираности затворских капацитета.

Министарство правде је обећало да ће за свих 1.750 обезбедити загарантован смештај на 12 недеља. Штавише, уколико не буду могли да пронађу довољно привременог смештаја, "ускочиће" у помоћ хотели.

Дакле, нема места у затвору, зато криминалце пустите напоље пре времена, а они пошто немају где да живе, поново се баве криминалом не би ли се вратили у затвор…

Британски "Телеграф" је разговарао и с једним од "отпуштених" затвореника који сматра да је шема превременог пуштања донета исхитрено како би власти забележиле понеки поен, те да је бесмислена за оне који немају где да живе попут њега.

"Да се ја питам, не бих бескућнике пуштао напоље. Затворским службеницима је драго због овога јер је тамо превише затвореника. Ипак, ово је као да слепац води слепца", закључио је он.

image