САД тврде да нису промениле став о ударима украјинских оружаних снага дубоко у Русију

Према речима председника Русије, кијевски режим већ удара на руску територију дроновима и другим средствима

Сједињене Америчке Државе нису промениле свој став о ограничењима за Оружане снаге Украјине да користе америчко оружје за ударе дубоко у руску територију, рекао је портпарол Беле куће за националну безбедност Џон Кирби.

"Нема промене у нашем приступу по овом питању. И не бих очекивао да ћу видети такву промену данас", рекао је Кирби током брифинга.

Раније је објављено да ће британски премијер Кир Стармер у петак у Вашингтону разговарати са америчким председником Џозефом Бајденом. Западни медији су тада јавили да се очекује да лидери одлуче о могућности укидања тренутне забране удара Оружаних снага Украјине западним далекометним оружјем дубоко у Руску Федерацију.

Владимир Путин рекао je да земље НАТО-а разговарају не само о могућности употребе западног далекометног наоружања од стране Оружаних снага Украјине, већ и о директном учешћу у сукобу у Украјини.

Према речима председника Русије, кијевски режим већ удара на руску територију дроновима и другим средствима. Када је реч о употреби прецизног далекометног наоружања западне производње, треба имати на уму да се такве операције изводе уз учешће војске земаља алијансе, јер само оне могу да уђу у мисије лета у ракетне системе, објаснио је председник.

Путин је нагласио да ће директно учешће Запада у конфронтацији у Украјини значајно променити суштину сукоба и значити да су чланице НАТО-а - САД , европске земље - у рату са Русијом.

Москва ће доносити одлуке на основу претњи које се појаве пред њом, закључио је Путин.