Свет

САД оптужиле РТ за недовољну подршку Украјини у свету; Симоњан: Ми све радимо отворено

РТ је са иронијом одговорио да су све ово време емитовали "директно из седишта КГБ-а" и напоменуо да је им је "нестало кокица да седе и гледају шта ће још америчка влада смислити"
САД оптужиле РТ за недовољну подршку Украјини у свету; Симоњан: Ми све радимо отвореноGetty © NurPhoto / Contributor

Сједињене Америчке Државе оптужиле су телевизијски канал РТ за недовољну подршку Украјини у свету, као и "мешање у изборни процес држава" и увеле санкције медијској групи "Русија Севодња".

"Један од разлога зашто Украјина нема толику подршку у другим земљама је широк домет РТ-а", рекао је шеф америчког центра за глобални ангажман Џејмс Рубин на брифингу.

Рубин је оптужио телевизијски канал РТ да жели утиче на изборни процес у Аргентини, Немачкој и Француској и да "подстакне насиље" ако се утицај не постигне, иако је Руска Федерација је више пута истакла да се не меша у изборне процесе у другим земљама.

"Видимо јасне доказе да се РТ користи да покуша да утиче на изборе и, ако не победе на изборима, да манипулише гомилом како би створио насиље и могућност свргавања изабране власти", рекао је Рубин.

Према његовим речима, запослени Стејт департмента су наводно открили такве доказе током својих посета "Аргентини, Немачкој, Француској".  Такође међу земљама у којима је ТВ канал наводно покушао да утиче на изборе, званичник је навео Молдавију .

"Тамо где су се одржавали избори, они (запослени у Стејт департменту – прим. аут.) су видели начине руског утицаја", рекао је он.

Супротно његовим изјавама, Рубин није навео никакве конкретне чињенице које би поткрепиле ове оптужбе.

Претходно је амерички државни секретар Ентони Блинкен оптужио РТ да спроводи "тајне операције за мешање у унутрашње послове других земаља".

"Ови медији које подржава Кремљ не само да играју улогу у напорима да се поткопају демократске институције САД, већ се и мешају у унутрашње ствари држава широм света", рекао је Блинкен током говора у Стејт департменту, тражећи поново да се РТ забрани.

Према речима шефа америчке дипломатије, САД су добиле нове информације према којима је РТ био умешан у "операције тајног утицаја и набавке војне опреме". Ову информацију су наводно дали сами запослени на каналу.

"САД, Велика Британија и Канада покрећу заједничку дипломатску кампању како би окупиле партнере како би одговорили на претњу РТ-а и других руских утицаја и дезинформационих алата", најавио је Блинкен.

Према његовим речима, америчке дипломате широм света су добиле инструкције да пруже "доказе" о томе које могућности РТ наводно има и како их канал користи у различитим државама.

САД позивају своје савезнике да активности канала доживљавају на исти начин као што "перципирају друге руске обавештајне активности унутар својих граница".

Поред тога, Блинкен је најавио санкције против три ентитета и два појединца због "тајних операција глобалног утицаја Москве, укључујући мешање у демократију и предстојеће изборе у Молдавији".

Симоњан: Ми све радимо отворено

Главна уредница РТ и медијске групе "Русија севодња" Маргарита Симоњан поручила је америчким званичницима да медијска групација све ради отворено и да позивима на гашење РТ-а ништа не постижу.

"Две и по године након што су амерички савезници забранили РТ, Блинкен позива на забрану РТ-а", написала је је Симоњанова на Телеграму, додајући:

"Америчке обавештајне агенције су откриле да помажемо фронту. Радимо ово отворено, идиоти. Пошаљите ми листу колико сте чега купили и послали? Ми бар редовно објављујемо."

Она је нагласила да ако је, према Стејт департменту, РТ један он разлога што Украјина не добија довољну подршку - онда она заиста није проживела свој живот узалуд.

Си-Ен-Ен је раније јавио да ће Стејт департмент оптужити РТ да има везе са руским обавештајним службама, позивајући се на неименованог високог званичника у администрацији председника Џозефа Бајдена.

"Стејт департмент ће објавити декласификоване обавештајне податке који показују да је 'РТ у потпуности интегрисан у руске обавештајне операције широм света' и покренуће дипломатску кампању да државама пружи информације о ризицима повезаним са активностима РТ-а", наводи амерички медиј.

РТ је са иронијом одговорио да су све ово време емитовали "директно из седишта КГБ-а" и напоменуо да је им је "нестало кокица да седе и гледају шта ће још америчка влада смислити".

"РТ разоткривен у видеу који је процурио"

У комичном видео снимку из 2015. године под насловом "РТ разоткривен у видеу који је процурио: Како заиста функционише пропаганда Кремља", креираном због прославе првих десет година емитовања, главна уредница РТ-а Маргарита Симоњан надгледа истовар камиона пуних новца који довозе из Кремља, везује водитеље РТ-а лисицама за столице и доноси Мекдоналдсов "Хепи мил" за иностранстане новинаре које држи као таоце у подруму.

Видео је хумористички описао како Запад замишља и жели да представи РТ, а читав видео можете погледати на ОВДЕ.

Нове санкције против "Русија севодња"

Нове санкције које САД уводе у оквиру мера за борбу против телевизијског канала РТ биће "најстроже могуће" и имаће "потпуно блокирајући" карактер, рекао је Џејмс Рубин на на брифингу.

Министарство финансија САД саопштило је да је увело санкције против медијске групе "Русија севодња" и њеног генералног директора Дмитрија Киселева.

У саопштењу које налази на званичном сајту Министарство финансија је такође наложено да се све финансијске трансакције са медијском групом "Русија севодња" окончају до 13. новембра 2024. године.

САД су раније увеле санкције медијској групи "Русија севодња", РИА Новости, РТ, "Спутњику" и "Раптлију", а ограничења се односе и на главну уредницу медијске групе РТ Маргариту Симоњан и на неколико главних менаџера овог ТВ канала. 

Као разлог за увођење санкција истиче се наводни "непријатељски утицај на председничке изборе у Америци". 

Главна уредница РТ и медијске групе "Русија севодња" Маргарита Симоњан изјавила је тада да су само прошле године пројекти ове медијске групе на енглеском језику имали су скоро 14 милијарди прегледа, а "САД то боли, јер је то више од наших најближих конкурената, Би-Би-Сија и Си-Ен-Ена".

image